Τετάρτη , 16 Ιούλιος 2025

Νέα μελέτη του Lancet: «Εισερχόμαστε σε εποχή λιτότητας για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας»

Η διεθνής βοήθεια με προορισμό τη δημόσια υγεία αναμένεται να υποχωρήσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Αυτό υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, προαναγγέλλοντας την έναρξη μιας παρατεταμένης περιόδου «λιτότητας». «Εισερχόμαστε σε εποχή λιτότητας για την παγκόσμια υγεία», συνοψίζουν οι συντάκτες της μελέτης, η οποία αποσκοπεί στην εκτίμηση του μελλοντικού επιπέδου της διεθνούς βοήθειας στον τομέα της υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστροφή στο 2009

Η βοήθεια από τις πιο ανεπτυγμένες προς τις φτωχότερες και αναπτυσσόμενες χώρες καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών, όπως για παράδειγμα τον αγώνα κατά του HIV και του AIDS.

Για το 2025, η χρηματοδότηση αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν στο μισό από το ποσό που διατέθηκε το 2021. Ωστόσο, εκείνη η ενίσχυση είχε διατεθεί στο εξαιρετικό πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Σε ευρύτερη κλίμακα, η διεθνής βοήθεια προβλέπεται να επανέλθει σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από το 2009.

Αυτή η τάση αποδίδεται κυρίως στις δραστικές περικοπές της εξωτερικής αναπτυξιακής βοήθειας των ΗΠΑ, οι οποίες θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Το φαινόμενο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι και άλλες δυτικές χώρες —όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο— έχουν προχωρήσει σε καθαρές μειώσεις της βοήθειας που παρέχουν.

Οι συνέπειες αναμένονται σοβαρές για τη δημόσια υγεία σε πολλές χώρες, καθώς, όπως εξηγούν οι ειδικοί, «σε χώρες όπως η Σομαλία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μαλάουι, τα συστήματα υγείας βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην εξωτερική αναπτυξιακή βοήθεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι συγγραφείς της μελέτης απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση της αναπτυξιακής χρηματοδότησης, καλώντας παράλληλα τους ωφελούμενους να αναγνωρίσουν την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών πηγών, κυρίως εθνικών πόρων.

Μένει να φανεί κατά πόσο αυτές οι πρωτοβουλίες θα επαρκέσουν για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, αν ορισμένοι δωρητές είναι σε θέση να συνεισφέρουν περισσότερα, και αν τα υγειονομικά συστήματα θα καταφέρουν να αποδώσουν περισσότερα με λιγότερα. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η προοπτική παραμένει αβέβαιη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Άμεση κινητικότητα, ελάχιστος πόνος: Τεχνική AMIS για ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί αποτελεσματική λύση για ασθενείς με σοβαρές αλλοιώσεις και φθορά στην …

Daily-News.GR