Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Νευρική ανορεξία: Πώς συνδέεται με τον μεταβολισμό – Νέα δεδομένα

H νευρική ανορεξία ως διαταραχή αφορά τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, επισημαίνει μια πρόσφατη διεθνή μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελεί μόνο μία ψυχιατρική κατάσταση, αλλά συνδέεται επίσης με προβλήματα στον μεταβολισμό.

Η ανορεξία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αποκλειστικά μία σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια. Ωστόσο, οι γιατροί στο King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στο DNA ορισμένων ανθρώπων μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο επεξεργασίας των λιπών και των σακχάρων, οδηγώντας τους στο να μην καταναλώνουν τροφή.

Τι είναι η ανορεξία;

Πρόκειται για μία διατροφική διαταραχή που οδηγεί τους ανθρώπους να χάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο βάρος, τρώγοντας ελάχιστα και μερικές φορές κάνοντας υπερβολική γυμναστική. Τα άτομα με ανορεξία έχουν συχνά μία διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους και μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν επιπλέον κιλά, ακόμα και αν είναι λιποβαρή.

Είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις νέες γυναίκες, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να βλάψει τους μυς, τα οστά, την καρδιά, τη γονιμότητα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Παρόλα αυτά, μπορεί να αντιμετωπιστεί και οι ασθενείς μπορούν να ανακάμψουν πλήρως.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 16.902 άτομα με ανορεξία και 55.525 υγιή άτομα. Ανέλυσαν το DNA τους για να βρουν μεταλλάξεις σε γενετικές οδηγίες που ήταν πιο συχνές σε ασθενείς με ανορεξία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics, διαπίστωσε μερικές μεταλλάξεις που παρουσιάζονταν και σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, το άγχος και η σχιζοφρένεια. Ωστόσο, βρήκαν επίσης μεταλλάξεις στα γονίδια που ελέγχουν τον μεταβολισμό του σώματος, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και το σωματικό λίπος.

«Υπάρχει κάτι σε αυτά τα συστήματα που δεν λειτουργεί σωστά», δήλωσε η καθηγήτρια Janet Treasure, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο King’s College του Λονδίνου. Οι ερευνητές του King’s University αναφέρουν ότι η ανορεξία θα πρέπει πλέον να θεωρείται μία μεταβολική και ψυχιατρική διαταραχή, καθώς είναι μία νόσος του νου και του σώματος.

Πώς επηρεάζει ο μεταβολισμός τον κίνδυνο για εμφάνιση ανορεξίας;

Οι ερευνητές δεν έχουν διερευνήσει πλήρως το ρόλο που διαδραματίζουν οι γενετικές πληροφορίες που ανακάλυψαν. Ωστόσο, υποψιάζονται ότι οι μεταλλάξεις επιτρέπουν στους ανθρώπους να μην καταναλώνουν τροφή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν βάρος, υπάρχουν «σήματα» από το σώμα που διεγείρουν την όρεξη, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τον έλεγχο του βάρους όπως ανέφερε η Δρ.Treasure.

Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ευρήματα;

«Είναι πολύ σημαντικά, επειδή υπήρξε δυσκολία να μάθουμε τι είδους διαταραχή ήταν η ανορεξία», δήλωσε η Δρ. Treasure. «Τώρα, γνωρίζουμε ότι είναι ένας σύνθετος συνδυασμός στοιχείων από το σώμα και το μυαλό που αλληλεπιδρούν και προκαλούν αυτή τη σύνθετη διαταραχή». Γνωρίζοντας ότι η ανορεξία είναι ένας συνδυασμός σωματικής και ψυχικής διαταραχής, ίσως είναι πιο πιθανό για τους ασθενείς να ακολουθήσουν μία θεραπεία, πρόσθεσε.

Πηγή: bbc.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Νευρική ανορεξία: Ποιος είναι ο ρόλος της σεροτονίνης


Πηγή