Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Νεφρά: Οι επιπτώσεις της ηλικίας στη λειτουργία τους (έρευνα)

Η λειτουργία των νεφρών παρουσιάζει φυσιολογική φθορά με την πάροδο των ετών, ακόμη και αν η υγεία του ατόμου είναι καλή, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους στη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Ισλανδία, ηλικίας 50 ετών και άνω, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για το πώς αλλάζει η λειτουργία των νεφρών με την ηλικία.

«Αυτό που συμβαίνει στα νεφρά μας καθώς γερνάμε είναι αντιπροσωπευτικό όλων των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα μας. Η νεφρική λειτουργία αλλοιώνεται, όχι λόγω ασθένειας, αλλά ως μέρος της γήρανσης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Bjørn Odvar Eriksen, επικεφαλής της Ομάδας Μεταβολικής και Νεφρικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Tromsø (UiT) – Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας.

Επειδή η έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας συμβαίνει σε όλους, ο Eriksen είπε ότι αποτελεί ιδανικό τρόπο για τον προσδιορισμό της γήρανσης γενικά.

Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει πολλούς παράγοντες που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο γιατί κάποιοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη απώλεια νεφρικής λειτουργίας από άλλους.

Στη μελέτη, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στον πληθυσμό της Νορβηγίας, συμμετείχαν πάνω από 1.600 άνθρωποι, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά τα διαστήματα 2007-2009, 2013-2015 και 2018-2020.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη λειτουργία εγχύοντας μια ουσία που διαχωρίζεται μόνο στα νεφρά και στη συνέχεια μεταφέρεται μέσω του αίματος. Περίμεναν μερικές ώρες και στη συνέχεια εξέτασαν πόση από την ουσία παρέμεινε στο αίμα.

Ο Eriksen σημείωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να παρουσιάσουν απώλεια της λειτουργίας των νεφρών, καθώς τα ποσοστά επιβίωσης βελτιώνονται για ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

«Για όσους αντιμετωπίζουν απώλεια νεφρικής λειτουργίας σε μεγάλη ηλικία, το πρόβλημα είναι σοβαρό. Αυτός είναι ο λόγος που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να βρεθούν περισσότερες απαντήσεις. Ψάχνουμε ακόμα την πηγή της νεότητας», δήλωσε ο Eriksen.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ποιες τροφές επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών (εικόνες)

Σημάδια ότι κινδυνεύει η υγεία των νεφρών σας (εικόνες)

Αυξημένη κρεατινίνη: 6 τρόποι για να την μειώσετε (εικόνες)


Πηγή