Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Νιώσε τον παλμό»

Νέα εκστρατεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, για την κοπλική μαρμαρυγή και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων 

«Νιώσε τον Παλμό» έχει τίτλο η νέα εκστρατεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την κολπική μαρμαρυγή και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας τύπος αρρυθμίας και η πιθανότητα εμφάνισής της αυξάνεται με την ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματά της δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή νόσος». Οι συνέπειές της, ωστόσο, είναι τόσο σοβαρές, που κάνουν ηχηρή την ανάγκη για πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο κατά 3 έως 5 φορές και ότι συνδέεται με το ένα τέταρτο περίπου των συνολικών ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο 32.585 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας στη χώρα μας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.   ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι επιζώντες αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου παρουσιάζουν συχνά μακροχρόνια αναπηρία, μεταξύ άλλων προβλήματα κίνησης, όρασης, ομιλίας, μνήμης, διαταραχές προσωπικότητας, κόπωση και κατάθλιψη.

Παρ’ όλα αυτά, ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν διενεργείται ακόμη σε τακτική βάση και από τις ευρωπαϊκές μελέτες διαπιστώνονται σημαντικά ποσοστά υποδιάγνωσης. 

Η απλή μέτρηση του σφυγμού αποτελεί σωτήριο μέτρο πρόληψης της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.


Πηγή