Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Νυχτερινές λιγούρες: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο και την υγεία του στομάχου

Οι νυχτερινές λιγούρες έχουν συνδεθεί με ορισμένα σημαντικά προβλήματα υγείας.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν τα περισσότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της ημέρας η διαδικασία της πέψης γίνεται πιο εύκολα,  ενώ το βράδυ οι λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται.

Αυτόν τον κανόνα φυσικά δεν τον ακολουθούν όλοι. Για πολλούς το κύριο γεύμα της ημέρας είναι το βραδινό με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσφορία λίγο πριν τον ύπνο.

Σωματικό βάρος

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Penn Medicine News», οι άνθρωποι που συνηθίζουν να τρώνε αργά το βράδυ, έχουν την τάση να παίρνουν εύκολα βάρος, να καίνε λιγότερο λίπος, να έχουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και ανεβασμένα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Μνήμη

Όταν κάποιος τρώει αργά τη νύχτα και μετά πέφτει για ύπνο, βλάπτει τον εγκέφαλό του και κυρίως τη μνήμη του. Μια έρευνα που εκπονήθηκε σε πειραματόζωα αναφέρει ότι οι νυχτερινές λιγούρες προκαλούν αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια, που έτρωγαν λίγο πριν κοιμηθούν παρουσίαζαν σημαντική έκπτωση της μνήμης και μειωμένη γνωστική ικανότητα.

bigstock 190158949

Διαταραχές ύπνου

Έρευνες αποδεικνύουν ότι όταν κάποιος τρώει αργά το βράδυ, έχει περισσότερες πιθανότητες να δει άσχημα ή περίεργα όνειρα, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα επιβαρύνεται με τη διαδικασία της πέψης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

molinsi matiou 2

Αντιμετώπιση

Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις βραδινές λιγούρες, επιλέξτε με περισσότερη προσοχή το τι θα καταναλώσετε πριν κοιμηθείτε. Τα γεύματα με πολλά λιπαρά και τα γλυκά για παράδειγμα θα επιβαρύνουν το στομάχι. 

Η κατανάλωση περισσότερων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, γεγονός που θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη συχνότητα των γευμάτων το βράδυ .

 

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Επίμονες λιγούρες; Δείτε πώς θα τις νικήσετε

Επτά τρόποι για να κόψετε τις νυχτερινές λιγούρες!

Μεταβολικό σύνδρομο και εφηβεία: Η συνήθεια στον ύπνο που αυξάνει τον κίνδυνο

 


Πηγή