Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Νόσος του Lyme (Βορρελίωση): Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Η νόσος του Lyme ή αλλιώς Βορρελίωση προκαλείται από τέσσερα είδη βακτηρίων τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος από το τσιμπούρι Ixodes ricinus.

Το συγκεκριμένο είδος τσιμπουριού ζει σε περιοχές με έντονο πράσινο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής έπειτα από κάθε εξωτερική δραστηριότητα.

Η νόσος του Lyme εάν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια-στις περισσότερες περιπτώσεις-θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Ποια είναι ωστόσο τα ύποπτα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε;

Τα συμπτώματα για την νόσο του Lyme ποικίλουν και συνήθως εκδηλώνονται σταδιακά ενώ το πλέον χαρακτηριστικό από αυτά είναι το γνωστό εξάνθημα που εμφανίζεται στο σώμα σε διάστημα τριών με τριάντα ημερών από το τσίμπημα.

Το εξάνθημα εμφανίζει περιμετρικά ερυθρότητα και έχει καθαρό κέντρο (θυμίζοντας το σχήμα ματιού), μεγαλώνει με αργό ρυθμό όσο παίρνουν οι μέρες, ενώ η συνολική του έκταση μπορεί να φτάσει μέχρι 30 εκατοστά.

Το εξάνθημα συνήθως δεν συνοδεύεται από φαγούρα και πόνο αν και μπορεί να νιώσετε ζεστό το σημείο κατά την επαφή.

Το συγκεκριμένο εξάνθημά αν και είναι το πλέον χαρακτηριστικό της νόσος του Lyme, μπορεί και να μην εμφανιστεί στον φορέα ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν τέτοιου τύπου σημάδια παραπάνω από ένα σημεία στο σώμα τους.

Άλλα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι πυρετός, ρίγη, κρυάδες, κόπωση, πόνος στο σώμα, πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα και πρησμένοι λεμφαδένες ενώ εάν τα πρώτα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορούν να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις, νευρολογικά και καρδιακά προβλήματα, (όπως ακανόνιστος καρδιακός παλμός), φλεγμονή στα μάτια και στο ήπαρ (ηπατίτιδα).

Πηγή: mayoclinic.org

Διαβάστε επίσης: 

Πόνοι στις αρθρώσεις: 6 ανησυχητικές αιτίες

Τι είναι η Νόσος του Lyme από την οποία προσβλήθηκε η Avril Lavigne


Πηγή