Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Οδηγίες και τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του κορονοϊού

Οδηγίες και τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του κορονοϊού

Η πανδημία συνεχίζει να δείχνει το φονικό της «πρόσωπο». Τα κρούσματα αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων ανεβαίνει. Την ώρα που οι κυβερνήσεις λαμβάνουν νέα μέτρα με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης του ιού οι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να τηρούν πιστά τις υποδείξεις τους, να φορούν μάσκα και να μην συνωστίζονται.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες αλλά και γιατροσόφια που χάνονται στον χρόνο. Συμβουλές που λένε πως μπορούμε να διώξουμε μακριά τον κορονοϊό και «συνταγές» που μπορεί αντί να μας σώσουν… να μας βλάψουν. Τι απαντούν όμως οι ειδικοί; Υπάρχουν μυστικά που μπορούν όντως να εξουδετερώσουν τον ιό ή έστω να τον κρατήσουν σε απόσταση;

Η Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνη της μονάδας Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Καρολίνα Ακινόσογλου και η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Γεωργία Καλαϊτζίδου μίλησαν στο newsbeast.gr και μας συμβούλεψαν για όλα εκείνα που πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε.

«Υπάρχουν φάρμακα που μπορούμε να λάβουμε στο σπίτι;». Η Καρολίνα Ακινόσογλου απαντά κατηγορηματικά «όχι». Όπως τονίζει «κανείς δεν πρέπει να κάνει αυτοδιάγνωση, να πάρει φάρμακα πριν νοσήσει και χωρίς να συμβουλευτεί τον γιατρό του, να χρησιμοποιεί σκευάσματα του εμπορίου ή ακόμη και δικά του διότι μπορεί να είναι επικίνδυνα».

Τα συμπληρώματα διατροφής όπως εξηγεί είναι για να «συμπληρώνουν» τον οργανισμό και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ατόμου. «Ειδικά σε περιόδους που βλέπουμε πως είναι σε έξαρση επιδημίες όπως συμβαίνει τώρα με τον κορονοϊό, οφείλουμε να προσέχουμε τη διατροφή μας και γενικότερα την υγεία μας. Να κοιμόμαστε αρκετές ώρες (τουλάχιστον επτά), να καταναλώνουμε αρκετά υγρά και να μην καταβάλλουμε τον οργανισμό μας. Έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες ακόμη κι αν κολλήσουμε να νοσήσουμε βαριά».

«Το ανοσοποιητικό ενισχύεται τρώγοντας πολλά φρούτα και υγιεινές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά» αναφέρει η υπεύθυνη της μονάδας Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και προσθέτει: «Οι τροφές μας θα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένες για να μειωθεί η πιθανότητα να καταναλώσουμε βακτήρια. Αυτό βέβαια δεν ισχύει με τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα».

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας

Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος όπως επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Γεωργία Καλαϊτζίδου μπορούν να συμβάλλουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C,A,E,D, ψευδάργυρο και σελήνιο.

«Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, το ακτινίδιο, οι φράουλες και το μπρόκολο» αναφέρει και σημειώνει: «Η βιταμίνη Α επηρεάζει τον αριθμό των ανοσοποιητικών κυττάρων και μπορούμε να την προσλάβουμε καταναλώνοντας λαχανικά και φρούτα με έντονο χρώμα (πορτοκαλί ή κίτρινο), πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, μπρόκολο, καρότα, πιπεριές, πορτοκάλι, γάλα, αυγά αλλά και ψάρια».

Η «δύναμη» της βιταμίνης Ε και η βιταμίνη D

Ο κορονοϊός πλήττει το αναπνευστικό σύστημα και επιβαρύνει τους πνεύμονες. «Για να προλάβουμε τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού χρειαζόμαστε τη βιταμίνη Ε που αποτελεί σημαντικό αντιοξειδωτικό» εξηγεί η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Γεωργία Καλαϊτζίδου τονίζοντας πως πλούσιες σε βιταμίνη Ε τροφές είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πράσινα λαχανικά, τα φυτικά έλαια και το ελαιόλαδο.

«Επίσης μία ακόμη βιταμίνη που προλαμβάνει λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και συμβάλει στην ενεργοποίηση των Τ κυττάρων που καταστέλλουν τον εισβολέα είναι η D. Συντίθεται από τον ήλιο που είναι η κύρια πηγή. Στα τρόφιμα βρίσκεται σε μικρές ποσότητες όπως αυγά, εμπλουτισμένα τρόφιμα, βούτυρο, λιπαρά ψάρια» επισημαίνει.

«Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που προστατεύει από τις λοιμώξεις. Γι΄αυτό πρέπει να τρώμε κόκκινο κρέας, αυγά, γάλα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως. Ισχυρό αντιοξειδωτικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού επίσης είναι το σελήνιο το οποίο το βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας, στα θαλασσινά και τα καρύδια» σημειώνει.


Πηγή