Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Οδοντική υγεία παιδιού: Τι πρέπει να προσέχετε (video)

Η φροντίδα των δοντιών πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα (νεογιλά) δόντια στο στόμα.

Κατά τη βρεφική ηλικία, ο καθαρισμός γίνεται με μια βρεγμένη γάζα από τη μητέρα. Όταν εμφανιστούν όλα τα νεογιλά δόντια, η μητέρα μπορεί να αρχίσει το βούρτσισμά τους με παιδική οδοντόβουρτσα -χωρίς οδοντόπαστα στην αρχή-, ενώ αργότερα μπορεί να χρησιμοποιήσει παιδική οδοντόπαστα.

Kαθώς το παιδί μεγαλώνει, είναι σημαντικό να διδάσκεται από τη μητέρα πώς να πλένει τα δόντια του, έτσι ώστε μετά την ηλικία των 6-7 χρόνων περίπου να έχει την ικανότητα να τα βουρτσίζει μόνο του.

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος

H πιο κατάλληλη ηλικία για εξέταση είναι η ηλικία των 6-7 χρόνων, οπότε ελέγχεται εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ομαλή ανάπτυξη των δοντιών, με το χώρο που υπάρχει για να βγουν τα μόνιμα δόντια, με τις γνάθους ή διαπιστώνεται εάν το παιδί έχει διατηρήσει κάποια βλαβερή στοματική συνήθεια. Eιδικά ο έλεγχος για την ύπαρξη μιας επιζήμιας στοματικής συνήθειας μπορεί να γίνεται και νωρίτερα, δηλαδή στην ηλικία των 3-4 ετών. Eάν διαπιστωθεί πως υπάρχει υγεία και αρμονία στο στόμα, η ορθοδοντική εξέταση επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 10-11 ετών.

Οι κίνδυνοι από το πιπίλισμα του δαχτύλου

Tο πιπίλισμα του δαχτύλου είναι μια βλαβερή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση των δοντιών και των οστών, εφόσον δεν διακοπεί εγκαίρως. Tα δάχτυλα πιέζουν τα δόντια και τις γνάθους και χαλάνε την αρμονική σχέση τους, ιδιαίτερα όταν η δύναμη και η συχνότητα της συνήθειας είναι μεγάλη. O ορθοδοντικός βοηθά το παιδί στη διακοπή της συνήθειας, ακόμη και με την εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένων μηχανημάτων στην περίπτωση που η διακοπή αποδεικνύεται πολύ δύσκολη. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να κάνετε για να αποκτήσει το μωρό σας γερά δόντια

Η διατροφική συνήθεια που προστατεύει τα δόντια των παιδιών

Γιατί πρέπει να γίνονται προληπτικές καλύψεις στα δόντια των παιδιών

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή