Σάββατο , 18 Μάιος 2024

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της μαννόζης

Η μαννόζη είναι ένα σάκχαρο που το σώμα προσθέτει σε πρωτεΐνες για να σταθεροποιήσει τη δομή τους και να τις βοηθήσει να αλληλεπιδράσουν με άλλα μόρια.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται γλυκοζυλίωση και είναι απαραίτητη για τη ζωή.

Έρευνα από το Sanford Burnham Prebys και το Osaka International Cancer Institute ρίχνει φως στις αντικαρκινικές ιδιότητες της μαννόζης.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μαννόζη θα μπορούσε να είναι μια βοηθητική δευτερογενής θεραπεία για τον καρκίνο.

«Αυτή η ζάχαρη θα μπορούσε να δώσει ένα επιπλέον χτύπημα στον καρκίνο παράλληλα με άλλες θεραπείες. Και επειδή η μαννόζη βρίσκεται σε όλο το σώμα εκ φύσεως, θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία του καρκίνου χωρίς παρενέργειες» δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Hudson Freeze, διευθυντής του Προγράμματος Ανθρώπινης Γενετικής στο Sanford Burnham Prebys.

«Μέχρι τώρα, η πιο πολλά υποσχόμενη θεραπευτική χρήση της μαννόζης ήταν η θεραπεία συγγενών διαταραχών της γλυκοζυλίωσης, ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα σοβαρών συμπτωμάτων σε όλο το σώμα», λέει ο Freeze. «Πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να υπάρχουν τρόποι που εμπλέκουν τη μαννόζη στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών».

Η μαννόζη έχει ήδη αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη αρκετών τύπων καρκίνου στο εργαστήριο, αλλά οι επιστήμονες δεν γνώριζαν το γιατί. Για να μάθουν περισσότερα, έστρεψαν την προσοχή τους σε μια ασυνήθιστη ιδιότητα της μαννόζης που παρατηρήθηκε στις μέλισσες.

«Είναι γνωστό για πάνω από έναν αιώνα ότι η μαννόζη είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες επειδή δεν μπορούν να την επεξεργαστούν όπως οι άνθρωποι. Πρόκειται για το “σύνδρομο των μελισσών”», λέει ο Freeze. «Θέλαμε να δούμε αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του συνδρόμου της μέλισσας και των αντικαρκινικών ιδιοτήτων της μαννόζης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση στην καταπολέμηση του καρκίνου».

Χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα από έναν σπάνιο καρκίνο που επηρεάζει τον συνδετικό ιστό (ινοσάρκωμα), οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χωρίς το ένζυμο που απαιτείται για το μεταβολισμό της μαννόζης, τα κύτταρα αναπαράγονται αργά και είναι πιο ευάλωτα στη χημειοθεραπεία. «Βρήκαμε ότι η ενεργοποίηση του “συνδρόμου της μέλισσας” σε αυτά τα καρκινικά κύτταρα τα έκανε να μην μπορούν να συνθέσουν τα δομικά στοιχεία του DNA και να αναπαραχθούν κανονικά», λέει ο Freeze. «Αυτό βοηθά να εξηγηθούν οι αντικαρκινικές επιδράσεις της μαννόζης που έχουμε παρατηρήσει στο εργαστήριο».

Ενώ η μόχλευση του συνδρόμου της μέλισσας θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη συμπληρωματική θεραπεία κατά του καρκίνου, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι επειδή το αποτέλεσμα εξαρτάται από ζωτικές μεταβολικές διεργασίες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ποιοι τύποι καρκίνου θα ήταν πιο ευάλωτοι στη μαννόζη.

«Εάν μπορούμε να βρούμε καρκίνους που έχουν χαμηλή δραστηριότητα του ενζύμου που επεξεργάζεται τη μαννόζη, η θεραπεία τους με μαννόζη θα μπορούσε να δώσει αρκετή ώθηση για να κάνει τη χημειοθεραπεία πιο αποτελεσματική», λέει ο Freeze.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό eLife.


Πηγή