Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος

Αν είστε λάτρεις του φρέσκου γάλακτος, πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς η κατανάλωσή του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι στο νωπό, μη παστεριωμένο γάλα, μπορεί να αναπτυχθούν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, αν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Τα μικρόβια αυτά συμβάλλουν στην αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, ειδικό στην τεχνολογία τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Jinxin Liu, το μη παστεριωμένο γάλα πρέπει να διατηρείται συνεχώς στο ψυγείο.

Πολλοί άνθρωποι πίνουν μη παστεριωμένο γάλα, επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό λόγω των προβιοτικών που περιέχει. Τα προβιοτικά είναι τα «καλά» βακτήρια που ωφελούν τη λειτουργία του πεπτικού, στην νέα έρευνα ωστόσο δεν εντοπίστηκαν τέτοια βακτήρια στα δείγματα γάλακτος.

«Περιμέναμε να βρούμε μεγάλες ποσότητες ωφέλιμων βακτηρίων στα δείγματα μη παστεριωμένου γάλακτος που εξετάσαμε, αλλά δεν βρήκαμε κάτι» είπε ο Liu.

«Διαπιστώσαμε όμως, ότι όταν το νωπό γάλα μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, αναπτύσσονται δραματικά περισσότερα ανθεκτικά μικρόβια απ’ ό,τι στο παστεριωμένο» πρόσθεσε.

Κάθε χρόνο τουλάχιστον 670.000 Ευρωπαίοι μολύνονται από ανθεκτικά μικρόβια και πάνω από 33.000 πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχουν αποτελεσματικά αντιβιοτικά. Οι περισσότερες λοιμώξεις συμβαίνουν σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα νοσοκομεία.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν πάνω από 2.000 δείγματα γάλακτος που προμηθεύτηκαν από καταστήματα σε πέντε αμερικανικές πολιτείες: την Καλιφόρνια, το Άινταχο, την Αριζόνα, τη Νότια Καρολίνα και το Μέιν. Το νωπό γάλα ήταν ασφαλές εφόσον παρέμενε στο ψυγείο. Όταν όμως αφηνόταν εκτός ψυγείου, αναπτύσσονταν σε αυτό πολλά βακτήρια και μάλιστα ανθεκτικά.

«Αυτό σημαίνει πως δεν αλλοιώνεται απλά, αλλά μετατρέπεται σε προϊόν υψηλού κινδύνου όταν δεν το διαχειριζόμαστε σωστά» είπε η Michele Jay-Russell, μικροβιολόγος και διευθύντρια στο Κέντρο Ασφάλειας Τροφίμων Western του UC Davis.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Microbiome.

Διαβάστε επίσης:

Τα πιο βρώμικα αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Σκόρδο: Ποια ανθεκτικά μικρόβια καταπολεμά

Το φρούτο που καταπολεμά τα ανθεκτικά μικρόβια – Ποια άλλα οφέλη έχει


Πηγή