Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Οι λόγοι που η γυμναστική με τον σκύλο σας είναι ευεργετική και για τους δυο σας

Όποιος ζει με σκύλο ξέρει ότι πρέπει να πηγαίνει βόλτα μαζί του πολλές φορές την ημέρα. Η άσκηση με τη συνοδεία ενός σκυλιού προσφέρει στον άνθρωπο μια καλή φυσική κατάσταση, ενώ ενδυναμώνει και τους δεσμούς με το αγαπημένο τετράποδο.

Ο σκύλος είναι σίγουρα ο καλύτερος φίλος ενός ανθρώπου και όπως όλες οι καλές φιλίες, απαιτεί επένδυση. Όποιος ζει με σκύλο ξέρει ότι πρέπει να τον βγάλει έξω για να περπατήσει ακόμα και μετά από μια κοπιαστική ημέρα, άσχετα αν κάποιες φορές φαντάζει εξουθενωτικό. Αυτές οι βόλτες είναι πραγματικά καλές για την υγεία σας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά και θα πρέπει να τις επιδιώκετε όσο πιο συχνά μπορείτε.

Αν θέλετε να είστε ακόμα πιο υγιείς ψυχικά και σωματικά, πάρτε το σκύλο σας μαζί σας όταν πηγαίνετε να ασκηθείτε. Ωφελεί και τους δυο σας ενώ το τετράποδό σας είναι ένα πραγματικό κίνητρο καθώς θα το βλέπετε ευτυχισμένο και υγιές.

Σε αντίθεση με την προπόνηση ενδυνάμωσης και την αεροβική άσκηση που κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς, η άθληση με ένα σκύλο με την πάροδο του χρόνου βελτιώνει σημαντικά τις κινητικές μας δεξιότητες που μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε, όπως επί παραδείγματι η ευκινησία, ο συντονισμός και ο προσανατολισμός.

Η άσκηση με έναν σκύλο αναγκάζει τον ασκούμενο να είναι σε εγρήγορση, να διαθέτει οξύτητα, να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με ένα ζώο που δεν μιλά τη γλώσσα του.

Ακολουθούν περισσότεροι λόγοι που θα σας κάνουν να τρέξετε με τον σκύλο σας στο πάρκο:

Προστασία και ασφάλεια

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στην ικανότητά μας να τρέχουμε και να ασκούμαστε οποιαδήποτε ώρα ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους αυξάνεται σημαντικά όταν προπονούμαστε με τον σκύλο μας. Η άσκηση με τη συνοδεία του σκύλου βοηθά τους ανθρώπους που γυμνάζονται νωρίς το πρωί ή/και αργά το βράδυ νιώθοντας ασφαλείς.

Κίνητρο και επιμονή

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ανάγκη ενός κινήτρου. Συνεπώς το παραπονιάρικο μουτράκι του σκύλου μας που αναζητά τη βόλτα του είναι το καλύτερο κίνητρο.

Ποικιλία και διασκέδαση

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά με έναν σκύλο συνήθως δεν προσκολλώνται σε ένα άθλημα.

Ένα σύντομο τρέξιμο, μια μεγάλη βόλτα, το φρίσμπι στην παραλία όπου μπορείτε να κάψετε έως και 500 θερμίδες είναι μόνο μερικά είδη προπόνησης. Επιπλέον όπως είπαμε ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου ενώ συγχρόνως δίνεται η δυνατότητα για νέες γνωριμίες και φιλίες. Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν και εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους μαθαίνουν πώς να συμπορεύονται, ενώ αποκτούν μια ιδιαίτερα στενή σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης.

Dog Walking. Walk Of Man And Dog In The Park. Walking In The Park. Sunny Day And City Walk.

Το κέρδος για τον 4ποδο φίλο σας

Η σωματική δραστηριότητα για τους σκύλους είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, διασφαλίζοντας την καλή υγεία των αρθρώσεων και την καρδιοπνευμονική αντοχή.

Ο σκύλος γίνεται πιο κοινωνικός, έχει καλύτερη διάθεση, ενώ εκτονώνει την ενέργειά του.

Η εκτόνωση της ενέργειας είναι απαραίτητη για την ψυχική κατάσταση ενός σκύλου, καθώς τα σκυλιά που δεν ξοδεύουν αρκετή θα βαρεθούν με αποτέλεσμα να έχουν διαταραχές συμπεριφοράς και ιδιαίτερα καταστροφικές τάσεις.

Εάν ο σκύλος σας έχει ένα συγκεκριμένο ιατρικό πρόβλημα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σχετικά με πιθανούς περιορισμούς. Εάν κατά τη διάρκεια της άσκησης ο σκύλος εμφανίσει σημάδια αγωνίας ή δείχνει εξουθενωμένος σταματήστε αμέσως και πηγαίνετε τον σκύλο σε κτηνιατρική κλινική για επείγουσα ιατρική εξέταση. Η συνιστώμενη διάρκεια δραστηριότητας ανά ημέρα είναι μεταξύ 30 και 120 λεπτών.


Πηγή