Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Οι μοναχικοί άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο όταν αρρωσταίνουν

Οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι είναι πιθανό να αναφέρουν ότι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι πιο βαριά και έντονα, συγκριτικά με εκείνους που ήταν περισσότερο κοινωνικοί υποστηρίζει έρευνα από τους ψυχολόγους του πανεπιστημίου Rice.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ενώ είναι γνωστό ότι η μοναξιά αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόωρου θανάτου, εντούτοις δεν είχε μελετηθεί τι συμβαίνει σε περίπτωση ενός οξέος συμβάντος όπως π.χ. ενός κρυολογήματος.

Αφού λοιπόν αξιολόγησαν 159 άτομα 18-55 ετών όσον αφορά στην ψυχολογική και σωματική τους υγεία στη συνέχεια τους εξέθεσαν μέσω σταγόνων για τη μύτη σε ιούς του κοινού κρυολογήματος και παρακολούθησαν την εξέλιξη των συμπτωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι βάσει της αξιολόγησης των ειδικών εκείνοι που φάνηκε ότι ένιωθαν περισσότερη μοναξιά δεν ήταν πιο ευάλωτοι στους ιούς σε σύγκριση με όσους είχαν ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο.

Ωστόσο μεταξύ εκείνων που κόλλησαν τελικά, εκείνοι που ένιωθαν περισσότερη μοναξιά είχαν πιο έντονα συμπτώματα συγκριτικά με όσους είχαν ένα μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Health Psychology.

Πηγή: vita.gr


Πηγή