Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Οι πέντε τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε αγχωμένοι

Οι πέντε τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε αγχωμένοι

Θα συμφωνήσετε όλοι ότι τώρα περισσότερο από ποτέ, με την αναγκαιότητα να ακολουθούμε τα πρωτόκολλα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς και την ανησυχητική επιστροφή στη σχολική σεζόν, ότι τα συμπτώματα άγχους αυξάνονται όλο και περισσότερα τον τελευταίο καιρό.

Η εύρεση των καλύτερων μεθόδων, λοιπόν, για τη διαχείριση του άγχους είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πώς μπορείτε να το επιτύχετε αυτό; Με το να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή σας και να αποφεύγετε τρόφιμα που μπορεί να επιβαρύνουν το άγχος και το στρες σας. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά και βάλτε τα στη λίστα με τα απαγορευμένα.

Fast Food και πρόχειρο φαγητό

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κακή ποιότητα της διατροφής συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η εκπαίδευση, η οικογενειακή κατάσταη και το επίπεδο εισοδήματος. Η μελέτη έδειξε ότι τα τηγανητά τρόφιμα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικτότητα σε ζάχαρη και τα εξευγενισμένα δημητριακά συνδέονταν με αύξηση της κατάθλιψης. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2012, διαπίστωσε, επίσης, ότι τα άτομα που κατανάλωναν fast food είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Ζάχαρη

Μια μελέτη του 2019 που εξέτασε την κατάθλιψη κατά τους χειμερινούς μήνες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζάχαρης επιδείνωσε τα καταθλιπτικά συμπτώματα αυξάνοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Αυτό το εύρημα ευθυγραμμίζεται με πολλές άλλες μελέτες που δείχνουν μια σχέση μεταξύ της υπερβολικής ζάχαρης, της φλεγμονής και των διαταραχών της διάθεσης.

Δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σχετίζονται με την κακή υγεία του εντέρου. Με τη σειρά του, η υγεία του εντέρου συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας. Πολλές μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι οι βελτιώσεις στην υγεία του εντέρου (μέσω διατροφής και προβιοτικών) μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εντέρου και να επηρεάσουν, έτσι, θετικά το άγχος και την κατάθλιψη.

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Μια μελέτη του 2015 σε ζώα διαπίστωσε ότι οι αλλαγές στο σωματικό βάρος και το σάκχαρο του αίματος που προκλήθηκαν από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προκάλεσαν αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες με την σειρά τους αύξησαν τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Μια άλλη μελέτη σε ζώα, που δημοσιεύθηκε το 2017, διαπίστωσε ότι οι εγκυμονούσες που ακολουθούσαν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν απογόνους που μελλοντικά θα παρουσίαζαν κατάθλιψη και άγχος.

Αλκοόλ

Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι συστηματικοί πότες είχαν μια επανασύσταση της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας, κάτι που οδηγούσε σταδιακά στην δημιουργία άγχους. Άλλες μελέτες σε εφήβους διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αύξανε την πιθανότητα μελλοντικής εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους.


Πηγή