Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Οι ψυχικές ασθένειες μέσα από τα «μάτια» της αρχιτεκτονικής (εικόνες)

Ο Federico Babina είναι Ιταλός εικονογράφος. Στην τελευταία σειρά έργων του, την οποία βάφτισε Archiatric –από τις λέξεις «αρχιτεκτονική» και «ιατρική»–, εξερευνά, με τα δικά του μέσα έκφρασης, τη σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και ψυχοπαθολογίας.

«H ιστορία είναι γεμάτη από “βασανισμένες μεγαλοφυΐες”, οι οποίες μας είναι ελκυστικές, ας το ομολογήσουμε: ζωγράφοι, ποιητές, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, όλοι κορυφές στον τομέα τους, αλλά οι οποίοι στα “παρασκήνια” έχουν υποφέρει ή υποφέρουν από κάποια ψυχασθένεια» αναφέρει ο Babina.

«Σε αυτή τη σειρά εικόνων επιδίδομαι στην αφηρημένη άσκηση της μετάφρασης μιας γλώσσας σε μια άλλη» δήλωσε ο Ιταλός εικονογράφος στο Designboom. «Είναι αλήθεια ότι η αρχιτεκτονική και οι χώροι στους οποίους ζούμε επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας και την ψυχοπαθολογία μας. Αυτός ο οποίος σχεδιάζει χώρους, σχεδιάζει διαθέσεις, συμπεριφορές και συναισθηματικές εμπειρίες» συνέχισε.

Η σειρά Archiatric δίνει μια φωνή αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη σε συναισθηματικές καταστάσεις και διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η παράνοια, τραβώντας την προσοχή στη σχέση όλων αυτών των συναισθηματικών καταστάσεων με τους δημιουργικούς ανθρώπους. Ένα βίντεο και μια σειρά εικόνων ερμηνεύουν διάφορες ψυχικές καταστάσεις μέσω αρχιτεκτονικών μορφών.

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να προσθέσω ρομαντική αχλύ στη δυσφορία και στο μαρτύριο των ψυχασθενειών» εξήγησε ο Federico Babina, «αλλά, περισσότερο, να στοχαστώ πάνω τις προκαταλήψεις και τα αρνητικά στίγματα με τα οποία προσεγγίζουμε τις παθολογίες του μυαλού και της ψυχής».

Δείτε στην gallery και στο βίντεο εικόνες από τη συλλογή Archiatric.

Δείτε κι αυτό:

Οι ψυχικές διαταραχές μέσα από συγκλονιστικά σκίτσα

Τα σχήματα που απεικονίζουν τις ψυχικές διαταραχές (φωτό)


Πηγή