Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Οι 6 αιτίες που αυξάνουν κρυφά το κοιλιακό λίπος

Οι αλλαγές στη διατροφή και η μείωση του στρες μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχία απώλειας του βάρους.

Καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι στην Ελλάδα ήδη ο καιρός είναι πιο ζεστός με αποτέλεσμα να ντυνόμαστε από τώρα ελαφρότερα. Αυτό σημαίνει πως έχοντας αποχωριστεί τα χοντρά πουλόβερ και τα μπουφάν η παραμικρή σωματική ατέλεια είναι εμφανής. Μάλιστα, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν βάρος στην κοιλιακή χώρα είναι καλό να γνωρίζουμε τις 6 αιτίες που αυξάνουν το κοιλιακό λίπος.

Γιατί είναι βλαπτικό το σπλαχνικό λίπος

Η απώλεια λίπους στην κοιλιά είναι ένας στόχος που μπορεί ενδεχομένως να σας σώσει από περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος της κοιλιάς, επίσης γνωστό ως σπλαχνικό λίπος, είναι ο τύπος που αναπτύσσεται γύρω από τα κοιλιακά σας όργανα και μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συμβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην αύξηση του κοιλιακού λίπους, αλλά οι διαιτολόγοι λένε ότι είναι επίσης και η ποσότητα των φαγητών που κάνουν τη διαφορά.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του κοιλιακού λίπους. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα μεγέθη των μερίδων γρήγορου φαγητού και συσκευασμένων τροφίμων όπως η σοκολάτα και τα ανθρακούχα ποτά έχουν αυξηθεί προκειμένου να είναι πιο δελεαστικά με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβανόμαστε τις ποσότητες που καταναλώνουμε.

Έτοιμες σάλτσες

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους ορισμένες έτοιμες σάλτσες σαλάτας εμπεριέχουν πρόσθετο λίπος, ζάχαρη και θερμίδες. Μάλιστα αρκετοί θέλοντας να φάμε υγιεινά τρώμε σαλάτες στις οποίες αντί να βάζουμε παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι προτιμούμε τις ομολογουμένως νόστιμες σάλτσες που βρίσκονται σε πληθώρα στα σούπερ μάρκετ.

σαλάτα.jpg

Αυτό ισχύει τόσο για σπιτικές σαλάτες όσο και για το γρήγορο φαγητό ή τις σαλάτες που αγοράζονται από τα σούπερ μάρκετ ή τα ταχυφαγεία.

Δεν αποχωριζόμαστε το φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα τρόφιμο που είναι σίγουρα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν δημιουργούνται όλες οι ποικιλίες με το ίδιο διατροφικό προφίλ. Αυτό σημαίνει πως ορισμένοι κατασκευαστές επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν πρόσθετα συστατικά όπως ζάχαρη, μέλι ή ακόμα και σοκολάτα για να ενισχύσουν τη γεύση και την υφή. Αυτές οι προσθήκες οδηγούν σε μια απότομη αύξηση των θερμίδων και του λίπους σε μία μόλις μερίδα φυστικοβούτυρο. Επίσης, το φυστικοβούτυρο από μόνο του εμπεριέχει πολλές θερμίδες. Ενδεικτικά 30 γραμμάρια φυστικοβούτυρου (όσο 1 πολύ γεμάτο κουτάλι σούπας) έχουν κατά προσέγγιση 188 θερμίδες.

Frozen Yogurt. Frozen Dairy Products On A Wooden Table

Τρώμε γιαούρτια που περιέχουν σάκχαρα και γλυκαντικά

Τα γιαούρτια που παράγονται με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά μπορούν να συμβάλουν στο κοιλιακό λίπος. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τα συστατικά που αναγράφει η συσκευασία πριν τα επιλέξετε. Είναι προτιμότερο να διαλέξετε από το ράφι του ψυγείου του σούπερ μάρκετ ένα αγνό γιαούρτι και να προσθέσετε εσείς μέλι ή φρέσκα φρούτα. Άλλωστε, το ελληνικό γιαούρτι θεωρείται το καλύτερο και στο εξωτερικό είναι ανάρπαστο.

ypnos.jpg

Έχουμε άγχος και διακοπτόμενο ύπνο

Το άγχος μπορεί να αυξήσει το κοιλιακό λίπος, εν μέρει, λόγω των αυξανόμενων επιπέδων της ορμόνης του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη. Επίσης, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας, με αποτέλεσμα να στρέφεστε στην κατανάλωση γλυκών και πολλών υδατανθράκων.


Πηγή