Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Ουρική αρθρίτιδα: Ανησυχητική αύξηση των ποσοστών – Ποιο φύλο προτιμά

Η ουρική αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων, που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, ερυθρότητα και ευαισθησία στις αρθρώσεις.

Ο επιπολασμός της πάθησης αυξήθηκε παγκοσμίως με ανησυχητικό ρυθμό μέσα στο διάστημα 1990-2017, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η φλεγμονώδης αρθρίτιδα στους άνδρες εμφανίζει αυξητικές τάσεις παγκοσμίως και περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η πάθηση, σε οξεία ή χρόνια μορφή, εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 35 ετών και προσβάλει κυρίως τους άνδρες. Στις γυναίκες τα επίπεδα ουρικού οξέως αυξάνονται μετά την εμμηνόπαυση.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η πλούσια σε ζωικές πουρίνες διατροφή, αυξάνουν απότομα την παραγωγή ουρικού οξέος και μπορεί να οδηγήσουν σε επεισόδιο οξείας ουρικής αρθρίτιδας.

Η ανάλυση έδειξε πως το 2017 διαγνώσθηκαν περίπου 41,2 νέες περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας, δηλαδή 92 ανά 100.000 άτομα, αύξηση που ισοδυναμεί με 5,5% από το 1990.

Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται στους άνδρες με αναλογία 5:1 συγκριτικά με τις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων είναι γενικά μεγαλύτερη στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου αποτελούν ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η κακή νεφρική λειτουργία.

«Αυτή η αυξητική τάση στα περιστατικά ουρικής αρθρίτιδας είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί όσο ο παγκόσμιος γηραιός πληθυσμός αυξάνεται», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Emma Smith από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. «Οι προσπάθειες για μείωση του ποσοστού εμφάνισης της νόσου και η πρόληψη μιας μελλοντικής υποτροπής απαιτούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, ειδικά ως προς τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, αλλά και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία» πρόσθεσε.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis & Rheumatology.

Διαβάστε επίσης:

Ουρική αρθρίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν από τη φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων (εικόνες)

Ανεβασμένο ουρικό οξύ: Πόσο & γιατί αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης

«Απειλή» για τον εγκέφαλο το ανεβασμένο ουρικό οξύ


Πηγή