Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ο καρκίνος στην ΕΕ -Κίνδυνος για διπλασιασμό των περιστατικών καρκίνου μέχρι το 2035

Ο καρκίνος αποτελεί για την Ευρώπη τον κύριο υγειονομικό κίνδυνο εδώ και δεκαετίες, ενώ δεκάδες προσπάθειες και δράσεις λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, 4 Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε το 2000 ως μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση και την αύξηση των δράσεων κατά του καρκίνου. Όπως σημειώνει και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος «τα δεδομένα δείχνουν ότι ο καρκίνος παρουσίασε αυξητική τάση κατά τη διάρκεια του 2021, με 2,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 1,3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Αυτό είναι αναμενόμενο, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, εφόσον ζούμε πολύ περισσότερο και ως εκ τούτου με την ηλικία αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιας γονιδιακής μετάλλαξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

100 εκατομμύρια εξετάσεις δεν έγιναν λόγω πανδημίας

Με αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα κρίνεται απαράιτητο η έρευνα και η καινοτομία για την καταπολέμησή του να αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ στον τομέα της υγείας. Έτσι κι αλλίως η δυσάρεστη κατάσταση που έχει προκληθεί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, λόγω της πανδημίας, έχει στερήσει από χιλιάδες ανθρώπους την πρόσβαση σε πολύτιμες εξετάσεις προσυμπωματικού καρκινικού ελέγχου. Αυτό επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, σε σχετική εκδήλωση. 100 εκατομμύρια εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω του κορωνοϊού, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μέχρι και 40% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί αν διαγνωσθεί έγκαιρα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), «ο καρκίνος είναι μία χρόνια και συχνά ιάσιμη νόσος ιδιαίτερα εάν διαγνωσθεί έγκαιρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό άνω του 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί ενώ εάν διαγνωστούν έγκαιρα θεραπεύονται σε ποσοστό άνω του 40%». Η πρόληψη μπορεί να οδηγήσει στην έκγαιρη διάγνωση και γι αυ΄το η σημασία της είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί να θέσει πολύ ευνοϊκούς όρους για τη διεξαγωγή της μάχης για τη ζωή.

Δεύτερη αιτία θνησιμότητας στην Ευρώπη

Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας μετά από τις καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ σε όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών. Ωστόσο, οι καινοτόμες θεραπείες και η καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη έχουν επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο.

Δυσοίωνο Μέλλον αν δεν γίνουν αποφασιστικά βήματα

Η μάχη όμως απέναντι στον καρκίνο δεν είναι εύκολη απέναντι στη συγκεκριμένη νόσο. Τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρουν ότι μέχρι το 2035, τα περιστατικά του καρκίνου ενδέχεται να διπλασιαστούν, με την παρούσα κατάσταση, σε επίπεδο ΕΕ. Στις ίδιες μελέτες επισημαίνεται ότι περίπου το 40% του πληθυσμού θα κληθεί να δώσει μάχη με τον καρκίνο, κάποια στιγμή στη ζωή του. Πρόκειται για μια ασθένεια που χτυπάει με πάρα πολλούς τρόπους καθώς υπάρχουν πάνω από 200 είδη καρκίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι καρκίνου στην ΕΕ

Οι συχνότεροι τύποι καρκίνου, με βάση τα στοιχεία του 2020, είναι του μαστού Είναι μια θλιβερή πρωτιά στο 12.1% των διαγνώσεων καρκίνου. Ακολουθούν ο καρκίνος του παχέος εντέρου με 11.6% και του προστάτη με 11.4% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιοι τύποι καρκίνου επιφέρουν τους περισσότερους θανάτους

Τα δεδομένα ως προς τη θνησιμότητα αλλάζουν σε σχέση με τις διαγνώσεις. Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να αφορά την πλειοψηφία των διαγνώσεων αλλά ο καρκίνος του πνεύμωνα με 20.3% είναι υπέυθυνος για τους πρισσότερους θανάτους. Προφανώς πρόκειται και για τον καρκίνο που συνδέεται και σε μεγάλο βαθμό με το κάπνισμα. Με βάησ την παράκατω εικόνα, του 2020, ακριβώς πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, επιβεβαιώνεται η σοβαρότητα της ασθένειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φιλόδοξη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου

Κάτω και από τις διαχρονικές πλέον πιέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαμορφώθηκε η στρατηγική της ΕΕ απέναντι στον καρκίνο. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2021, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο της για μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου.

Tο σχέδιο αποτελεί πολιτική δέσμευση για την αντιστροφή της κατάστασης όσον αφορά τον καρκίνο και κεφάλαιο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση της Υγείας. ΑSτηρίζει το έργο των κρατών μελών για την πρόληψη του καρκίνου και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής για τους καρκινοπαθείς, τους επιζώντες του καρκίνου, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους και διαρθρώνεται γύρω από ορισμένους βασικούς τομείς: έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία, ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων.

Το σχέδιο αναδεικνύει ότι η αντικαπνιστική πολιτική πρέπει να αναβαθμιστεί με στόχο έως το 2040 να καπνίζει μόνο το 5% του πληθυσμού. Η μείωση της επιβλαβούς κατανάλωσης οινοπνευματωδών είναι παράγοντας που θα συμβάλλει θετικά. Όπως επίσης η μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, η μείωση της έκθεσης του πληθυσμού σε καρκινογόνες ουσίες και ακτινοβολία καθώς και η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες πρόληψης.

Το σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου συνδέεται και με άλλες πρωτοβουλίες της Κομισιόν, όπως η φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη και η στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», καθώς και με τον προγραμματισμένο ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία (αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2025).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε και η εκκίνηση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την υγεία 2021-2027, EU4Helath, μια πρωτοβουλία της Κομισιόν που, όπως αναφέρει, θα χρηματοδοτήσει τα συστήματα υγείας των κρατών-μελών ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά στην αντιμετώπιση των διασυνοριακών απειλών για την υγεία. Το πρώτο πρόγραμμα εργασίας του EU4Health για το 2021 θα παρέχει 312 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται χρηματοδότηση έργων για την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. 


Πηγή