Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ο καφές ωφελεί την καρδιά – Τι αναφέρει μελέτη σχετικά με την ποσότητα

Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα συχνά ακούνε ότι πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση καφέ. Ωστόσο, τα νέα για τους λάτρεις του καφέ είναι ευχάριστα καθώς νέα μελέτη αναφέρει ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα δεν είναι επιβλαβή για την υγεία.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία. Τώρα, μια νέα μελέτη αποφάνθηκε ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών προβλημάτων ενώ μπορούν ακόμη και να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 400.000 άτομα ηλικίας 50 ετών, χωρίς καρδιακές παθήσεις, και τα παρακολούθησαν επί μια δεκαετία. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ σε ημερήσια βάση είχαν 10% έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και ακανόνιστου καρδιακού παλμού.

Τα οφέλη ήταν ίδια είτε οι άνθρωποι επέλεγαν στιγμιαίο ή καφέ φίλτρου. Ο καφές χωρίς καφεΐνη, στον αντίποδα, δεν απέφερε τα ίδια οφέλη για την υγεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης ανθρώπους που είχαν ήδη αντιμετωπίσει κάποια καρδιακά προβλήματα και διαπίστωσαν ότι δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα συνδέονταν με μικρότερη πιθανότητα θανάτου σε σύγκριση με το να μην πίνουν καθόλου, παρά τους φόβους των γιατρών ότι η διέγερση από την καφεΐνη θα μπορούσε να επιδεινώσει τα καρδιακά τους προβλήματα.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ πρέπει να περιλαμβάνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με και χωρίς καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Peter Kistler, ειδικός στο Baker Heart and Diabetes Institute στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Τι περιέχει ο καφές;

Οι κόκκοι καφέ περιέχουν περισσότερες από 100 ενώσεις που σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και αυξημένο μεταβολισμό.

Αυτές οι ενώσεις μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μειώνει το σάκχαρο στο αίμα αυξάνοντας το μεταβολισμό. Η καφεΐνη καταστέλλει επίσης την όρεξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτήν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη BioBank στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για την υγεία περισσότερων από μισό εκατομμύριο Βρετανών που παρακολουθούνται εδώ και μια δεκαετία. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, πόσα φλιτζάνια καφέ πίνουν την ημέρα. Στην πρώτη μελέτη η ομάδα εξέτασε δεδομένα για 382.535 άτομα, χωρίς καρδιακά προβλήματα, με μέση ηλικία τα 57 έτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία θα παρουσιαστούν στο Αμερικανικό Συνέδριο Καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον, δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα παρέχουν τεράστιο όφελος για την υγεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κίνδυνος των ατόμων που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και προβλήματα καρδιακού ρυθμού ήταν 10% έως 15% χαμηλότερος.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι εκείνοι που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα. Ο Kistler, επικεφαλής της έρευνας για την αρρυθμία στο Νοσοκομείο Alfred και στο Baker, δήλωσε ότι υπάρχει μια «ολόκληρη σειρά μηχανισμών μέσω των οποίων ο καφές μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τη θνησιμότητα».

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, η ομάδα εξέτασε 34.279 άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις για να καθορίσει πώς η κατανάλωση καφέ επηρέασε την υγεία τους.

Συνολικά, εκείνοι που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα είχαν τη μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν σε μια περίοδο 10 ετών.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι εκείνοι που υπέφεραν από κολπική μαρμαρυγή, ένα κοινό πρόβλημα καρδιακού ρυθμού και έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα ήταν σχεδόν 20% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Συμπερασματικά η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ σε καθημερινή βάση είναι ασφαλής και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής ειδικά για άτομα με καρδιακές παθήσεις.


Πηγή