Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ο κορονοϊός απειλεί με ματαίωση του Mobile World Congress 2020 στη Βαρκελώνη

Ο κορονοϊός απειλεί με ματαίωση του Mobile World Congress 2020 στη Βαρκελώνη

Ο κορονοϊός είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει σε ματαίωση του Mobile World Congress 2020, το οποίο θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισπανικό τύπο, η GSMA, διοργανώτρια αρχή του Mobile World Congress, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, εξετάζει πλέον την ακύρωση του συνεδρίου στη Βαρκελώνη, λόγω της ανησυχίας για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Μαδρίτη, η απόφαση θα ληφθεί την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ και με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού από την Κίνα έχει ήδη σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο, τόσο στην οικονομία της χώρας και στις επιχειρήσεις που εδράζουν την παράγωγή τους εκεί, όσο και στις μετακινήσεις και τις εμπορικές δραστηριότητες παγκοσμίως.

Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τουλάχιστον 24 διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια έχουν ακυρωθεί ή αλλάξει το πρόγραμμά τους, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του ιού, κυρίως στις ασιατικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η ανησυχία είναι έντονη γύρω από την κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια στον τομέα της τεχνολογίας, στη Βαρκελώνη, Mobile World Congress (MWC), μεταξύ 24 και 27 Φεβρουαρίου.

Η GSMA είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου κινδύνου εμφάνισης κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Μεταξύ αυτών, είναι η απαγόρευση της εισόδου σε όλα τα άτομα από ολόκληρη την περιφέρεια-επίκεντρο μετάδοσης του ιού, Hubei, αλλά όχι από την υπόλοιπη Κίνα. Επιπλέον, θα γίνεται συνεχής απολύμανση των χώρων της έκθεσης και ιδιαίτερα των σημείων επαφής, ενώ θα υπάρχουν κάμερες που θα μετρούν τη θερμοκρασία.

Για πολλές εταιρίες, ωστόσο, τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά αντίθετα προκαλούν αυξημένη ανησυχία. Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να κυκλοφορούν με γάντια και μάσκες, ενώ θα αποφεύγεται η ανθρώπινη επαφή, όπως οι χειραψίες μεταξύ των επιχειρηματιών. Με αυτόν τον τρόπο όμως, υπονομεύεται αρκετά η ποιότητα του συνεδρίου, καθώς πέραν της παρουσίασης των καινοτομιών, η σύναψη συμφωνιών και η επιχειρηματική δικτύωση αποτελούν βασικές προτεραιότητές του.

Οι μεγάλες κινεζικές τεχνολογικές Huawei, Xiaomi, Oppo, Realme και η αμερικανική Motorola (Lenovo), έχουν ανακοινώσει ότι η παρουσία και η ατζέντα τους θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, η Huawei και η Realme ανέφεραν ότι θα μειωθεί ο αριθμός των στελεχών που θα μετακινηθεί από την Κίνα και η πλειοψηφία των ατόμων των αποστολών θα ταξιδέψει από την Ευρώπη.

Όλες οι εταιρίες που θα παρευρεθούν θα τηρήσουν τα πρωτόκολλα υγείας και υγιεινής, ενώ τα άτομα που μετακινούνται από την Κίνα θα διανύσουν κάποιο χρόνο απομόνωσης πριν από την παρουσία τους στο συνέδριο καθώς και επιπλέον 14 ημέρες μετά τη λήξη του συνεδρίου. Τονίζεται ότι μεγάλος αριθμός εταιριών ζητούν την ακύρωση ή την αναβολή του συνεδρίου, καθώς τα κόστη για αυτές, δεδομένου ότι έχουν αλλάξει το σχεδιασμό τους, είναι μεγάλα.


Πηγή