Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για χρόνια έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού για τον κοροναϊό

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για χρόνια έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού για τον κοροναϊό

Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με χρόνια έλλειψη ειδικών στολών, μασκών και γαντιών και άλλων ειδών προστατευτικού εξοπλισμού στη μάχη κατά της επιδημίας του κοροναϊού, όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 637 και τα κρούσματα τα 31.211.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες αναφέρθηκαν λιγότερα κρούσματα στην Κίνα, κάτι που είναι καλό νέο, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν και πάλι» δήλωσε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού, στη Γενεύη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους πρόσθεσε πως θα μιλήσει με τους υπευθύνους της αλυσίδας προμηθειών για να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις  στην παραγωγή και να βρεθούν λύσεις, ασκώντας πιέσεις για «δικαιοσύνη στην κατανομή» των προϊόντων.

Στις 6 π.μ ώρα Γενεύης (07:00 ώρα Ελλάδας) υπήρχαν 31.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 637 θάνατοι, καθώς και 270 κρούσματα σε 24 άλλες χώρες και 1 θάνατος, δήλωσε ο Τέντρος.

«Τις δύο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν λιγότερα κρούσματα λοίμωξης στην Κίνα, κάτι που είναι καλό νέο, όμως εφιστούμε την προσοχή ότι οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν και πάλι», δήλωσε ακόμη.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε για τα κράτη μέλη, συζητήθηκε το να δοθεί μια ονομασία στον ιό, ο οποίος εμφανίσθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου σε αγορά θαλασσιών στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

Ο ΠΟΥ του έχει ήδη δώσει την προσωρινή ονομασία 2019-nCOV (novel coronavirus) οξεία αναπνευστική νόσος.

«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να του δώσουμε μια προσωρινή ονομασία ώστε να μην συνδεθεί κάποια τοποθεσία με το όνομά του. Είμαι σίγουρος πως έχετε δει πολλά ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να τον αποκαλούν έτσι, χρησιμοποιώντας το όνομα Ουχάν ή χρησμοποιώντας την Κίνα», δήλωσε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία φαν Κέρκχοβε.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συνδεθεί κάποιο στίγμα με τον ιό και έτσι βγάλαμε αυτή την προσωρινή ονομασία», δήλωσε.

Ο δρ. Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε: «Πιστεύω πως το σημαντικότερο εδώ είναι να διασφαλίσουμε ότι (…) αποτελεί ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε πως δεν θα συνδεθεί κάποιο στίγμα με την ασθένεια.

«Ο διαχωρισμός ατόμων με βάση την εθνότητα είναι μη απαραίτητος και δεν βοηθάει, είναι απολύτως και πλήρως απαράδεκτος και πρέπει να σταματήσει. Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη να το εμπεδώσουν αυτό στους πληθυσμούς τους».


Πηγή