Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης που θα σας βοηθήσει να χάσετε διπλάσιο βάρος

Ο συνδυασμός υψηλής έντασης διαλειμματικής άσκησης και διατροφής εντός συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε διπλάσιο βάρος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που ακολούθησαν αυτή τη μέθοδο για επτά εβδομάδες, έχασαν κατά μέσο όρο 3,6 κιλά.

Συγκριτικά, όσες ακολούθησαν μόνο διαλειμματική δίαιτα, καταναλώνοντας όλα τα γεύματα της ημέρας εντός χρονικού παραθύρου 10 ωρών, π.χ. 8 π.μ.-6 μ.μ., έχασαν 2,1 κιλά.

Το σπλαχνικό λίπος, ο λιπώδης ιστός που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιακή κοιλότητα, είναι το πιο επικίνδυνο, καθώς προκαλεί φλεγμονή που συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακά, καρκίνο και άνοια.

Ταυτόχρονα είναι και το πιο επίμονο, δυσκολεύοντας τους περισσότερους ανθρώπους να το μειώσουν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να μειωθεί περισσότερο με την άσκηση σε σύγκριση με το λίπος σε άλλα μέρη του σώματος, κάτι που επιβεβαίωσε η νέα μελέτη.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Trine Moholdt, υπεύθυνη της Ομάδας Έρευνας για την Άσκηση, την Καρδιομεταβολική Υγεία και την Αναπαραγωγή (EXCAR) στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU), εξέτασαν τις επιπτώσεις της χρονικά περιορισμένης πρόσληψης τροφής και της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες.

Οι 131 συμμετέχουσες έτρωγαν ό,τι ήθελαν και σε όποια ποσότητα ήθελαν για επτά εβδομάδες, αρκεί η συνολική κατανάλωση θερμίδων να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μέγιστο χρονικό διάστημα 10 ωρών.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης: Οι συμμετέχουσες προπονήθηκαν για 35 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα. Ολοκλήρωσαν δύο συνεδρίες διαλειμματικής προπόνησης 4 x 4 λεπτών και μία συνεδρία 10 x 1 λεπτού. Οι συμμετέχουσες προπονήθηκαν σε πάνω από το 90% του μέγιστου καρδιακού τους παλμού κατά τη διάρκεια των ασκήσεων διαλειμματικού τρεξίματος υψηλής έντασης.

Ομάδα συνδυασμού: Οι συμμετέχουσες συνδύασαν διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης και διαλειμματική διατροφή.

Ομάδα ελέγχου: Αυτή η ομάδα έτρωγε και ασκούνταν όπως συνήθως.

Οι γυναίκες που συνδύασαν διαλειμματική διατροφή και προπόνηση HIIT έχασαν περισσότερο σπλαχνικό λίπος.

«Βρήκαμε σημαντικά μειωμένο το σάκχαρο αίματος στις συμμετέχουσες στην ομάδα συνδυασμού. Η μείωση του βάρους τους, της λιπώδους μάζας και του σπλαχνικού λίπους ήταν επίσης σχεδόν διπλάσια από ό,τι στις άλλες δύο ομάδες παρέμβασης. Βελτίωσαν επίσης την πρόσληψη οξυγόνου», είπε η Moholdt.

«Ο κίνδυνος να χάσετε βάρος χωρίς άσκηση είναι ότι θα χάσετε πολλή μυϊκή μάζα, κάτι που δεν ενδείκνυται. Το να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα με περιορισμένο χρονικό διάστημα φαγητού μαζί με διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να είναι μια καλή ιδέα εάν θέλετε να βελτιώσετε γρήγορα την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο πολλών παθήσεων», πρόσθεσε η Moholdt.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Metabolism.


Πηγή