Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ο σωματότυπος της γυναίκας «προβλέπει» την εμφάνιση του καρκίνου

Ο σωματότυπος μιας γυναίκας, δηλαδή το πού συσσωρεύει περισσότερο λίπος στο σώμα της, είναι πιο αξιόπιστος «δείκτης» για την αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, σε αντίθεση με τον δείκτη μάζας σώματος και τη συνολική κατανομή λίπους στο σώμα της, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσίασαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που ανήκουν στον σωματότυπο «μήλο», με αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά τους, διατρέχουν πάνω από 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, συγκεκριμένα στους πνεύμονες και στο έντερο.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.855 γυναίκες που είχαν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης (μέση ηλικία 71 έτη). Κατά την έναρξη της μελέτης, το 1999, μετρήθηκε το συνολικό λίπος στο σώμα τους, υπολογίστηκε ο δείκτης μάζας σώματός τους και υπολογίστηκε επίσης η αναλογία λίπους σε κάθε μέρος του σώματός τους. Οι συμμετέχουσες υποβάλλονταν τακτικά σε αξιολογήσεις για διάστημα 12 ετών και οι ερευνητές παρακολουθούσαν το ιατρικό τους ιστορικό ώστε να διαπιστώσουν τυχόν περιστατικά καρκίνου.

Μετά το πέρας της 12ετίας, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά τους (κοιλιακή ή κεντρική παχυσαρκία) ήταν πάνω από 50% πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο, συγκεκριμένα καρκίνο των πνευμόνων ή κάποια μορφή γαστρεντερικού καρκίνου. Από την άλλη, ο ΔΜΣ και το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους δεν συσχετίστηκαν με κάποια μορφή καρκίνου.

Όπως αναφέρει η Line Mærsk Staunstrup, μία εκ των ερευνητών, μετά την εμμηνόπαυση παρατηρείται στις γυναίκες αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και η εξέλιξη αυτή πιθανώς εμπλέκεται στη διαδικασία ανάπτυξης του καρκίνου. Έτσι, η αποφυγή της παχυσαρκίας από τη μέση ηλικία και έπειτα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο.

Δείτε κι αυτό:

Δείτε αν είστε μεταβολικά υγιείς από τον σωματότυπό σας

Σωματότυπος «μήλο» ή «αχλάδι»; Τι δείχνει για την υγεία σας


Πηγή