Τετάρτη , 1 Μάιος 2024

Ο Covid επέστρεψε -Ποιοι είναι πιθανό να ξανακολλήσουν;

Μια νέα μελέτη προσφέρει στοιχεία που υποστηρίζουν μια από τις βασικές υποθέσεις σχετικά με την εξάπλωση του Covid: Η ένταση της έκθεσης στον ιό έχει σημασία, και τα εμβόλια και οι προηγούμενες λοιμώξεις μπορούν να βοηθήσουν μόνο μέχρις ενός σημείου -αλλά πράγματι βοηθούν.

Aυτό γράφει στο άρθρο της στο Bloomberg η Lisa Jarvis και συνεχίζει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, ενισχύει επίσης την κοινή λογική ότι οι μάσκες και το φιλτράρισμα του αέρα μπορούν να ενισχύσουν την προστασία που παρέχει ένα εμβόλιο και να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό. Όποιος βλέπει τα κρούσματα του Covid να αναζωπυρώνονται στην κοινότητά του, θα πρέπει να το λάβει υπόψη του: Οι λοιμώξεις δεν είναι αναπόφευκτες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να προστατευτούμε δεν είναι απλώς διαισθητικά – και σίγουρα δεν θα έπρεπε να είναι αμφιλεγόμενα. Υποστηρίζονται όλο και περισσότερο από στοιχεία.

Ενώ τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου έχουν δώσει στους επιστήμονες μια λογική αίσθηση της ικανότητας των εμβολίων Covid να προστατεύουν από τις χειρότερες εκβάσεις του ιού, η κατανόηση της αποτελεσματικότητάς τους στην πρόληψη της μετάδοσης ήταν δύσκολη.

Μια ομάδα ερευνητών βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να προσπαθήσει να δείξει ότι τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από τη μετάδοση, αλλά μόνο μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο έκθεσης στον ιό. Εξέτασαν τις λοιμώξεις στις φυλακές του Κονέκτικατ.

Ένα σωφρονιστικό ίδρυμα παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σπάνια οι ερευνητές έχουν τόσο πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το με ποιον εκτίθεται άμεσα και πολύ (συγκρατούμενος), με ποιον πιθανότατα έρχεται σε τακτική στενή επαφή (άλλα άτομα σε μια πτέρυγα κελιών) ή με ποιον ενδεχομένως εκτίθεται πιο σπάνια (στην ευρύτερη κοινότητα). Οι ερευνητές εν τω μεταξύ γνώριζαν επίσης πόσες φορές ο καθένας είχε μολυνθεί ή εμβολιαστεί στο παρελθόν. Ακόμη καλύτερα, οι εξετάσεις διενεργούνταν συχνά και σύμφωνα με ένα σύνολο κανόνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακολουθώντας τις μολύνσεις κατά τη διάρκεια των κυμάτων της μετάλλαξης Δέλτα και Ομικρόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υβριδική ανοσία – ή το να έχει κάποιος εμβολιαστεί και να έχει μολυνθεί προηγουμένως – ήταν πιο αποτελεσματκή στην προστασία των ανθρώπων από το να κολλήσουν Covid, παρέχοντα προστασία ακόμη και όταν βρίσκονταν σε στενό περιβάλλον με κάποιον με τον ιό. Η ανοσία που αποκτήθηκε μόνο από τον εμβολιασμό ή τις προηγούμενες λοιμώξεις ήταν πιο διαρρέουσα – προσέφεραν ικανοποιητική προστασία από τη μόλυνση όταν η έκθεση στον ιό ήταν χαμηλή, αλλά πολύ λιγότερο όταν η έκθεση ήταν υψηλή.

Υπάρχουν, φυσικά, περιορισμοί στην έρευνα.

Η μελέτη είναι παρατήρησης, δηλαδή εξάγονται συμπεράσματα από την αναδρομή στα διαθέσιμα δεδομένα και όχι από τον ενεργό έλεγχο μιας περίπτωσης. Και οι επιστήμονες μπορούσαν να αξιολογήσουν μόνο τον αριθμό των λοιμώξεων, όχι τη σοβαρότητά τους. Και φυσικά, ο πληθυσμός των φυλακών έχει έντονη τάση προς τους άνδρες και τους νέους- θα ήθελα να δω αυτή τη μελέτη να επαναλαμβάνεται σε περιβάλλοντα όπου γίνονταν παρόμοια συχνές, βασισμένες σε κανόνες δοκιμές σε ηλικιωμένο πληθυσμό – ας πούμε, σε γηροκομεία.

Πώς μπορεί να αποφύγει κανείς την μόλυνση με covid

Παρόλα αυτά, η έρευνα υποδεικνύει κάτι ακόμη: Η αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον Covid, ακόμη και μετά από εμβολιασμό και προηγούμενη μόλυνση, είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε τη μόλυνση. «Δεν λέμε σε κανέναν κάτι που φαίνεται παράλογο με βάση όσα μόλις περάσαμε τα τελευταία χρόνια», λέει η Margaret Lind, επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Yale, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι μάσκες και ο καλός αερισμός του χώρο έχουν σημασία, όχι μόνο ως δική τους μορφή προστασίας, αλλά επειδή η μείωση της έκθεσής σας στον ιό φαίνεται να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και οι προηγούμενες λοιμώξεις, λέει η Lind.

Γιατί τα εμβόλια για τον Covid είναι μια λογική επιλογή

Και υπάρχουν σαφή συμπεράσματα.

Για αρχή, όσοι εξακολουθούν να καθυστερούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν όταν φτάσουν τα ενημερωμένα εμβόλια σε λίγες εβδομάδες. Μόλις το 20% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έκανε το τελευταίο εμβόλιο.Τα δεδομένα έχουν εδώ και καιρό καταστήσει απολύτως σαφές ότι η τρέχουσα φουρνιά εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών και την αποφυγή νοσηλείας των πιο ευάλωτων ατόμων, και τώρα υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η νέα δόση εμβολίων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε και κάποιες λοιμώξεις. Αυτός είναι ένας λογικός στόχος. Εξάλλου, δεν έχουμε ακόμα καλή εικόνα των πιθανών μακροπρόθεσμων συνεπειών για την υγεία από τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις Covid, οπότε η χρήση ενός εργαλείου για την προσπάθεια ελαχιστοποίησης αυτού του κινδύνου μοιάζει μια λογική επιλογή.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, αξίζει επίσης να επανεξετάσετε τους δοκιμασμένους τρόπους μείωσης της έκθεσής σας στον ιό. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πρέπει να βάζετε μάσκα σε καταστάσεις όπου ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλός. Και θα πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα που αναπνέουμε, είτε πρόκειται για το σπίτι, το σχολείο ή τη δουλειά. Τουλάχιστον, ανοίξτε ένα παράθυρο όσο ο καιρός είναι ακόμα ζεστός.


Πηγή