Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πέτρα στα νεφρά: Νέα, επαναστατική μέθοδος για «δύσκολα» περιστατικά

Μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος επιτρέπει στους χειρουργούς ουρολόγους να υποβάλουν σε επεξεργασία τις μεγάλες ή πολύπλοκες πέτρες των νεφρών, αποφεύγοντας τη μεγάλη τομή, τη μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών που εγκυμονούν οι μέθοδοι του παρελθόντος.

Οι πέτρες των νεφρών είναι σκληρές συλλογές αλάτων και μετάλλων που αποτελούνται από ασβέστιο ή ουρικό οξύ. Σχηματίζονται μέσα στο νεφρό και μπορεί να «ταξιδέψουν» σε άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος. Το μέγεθός τους διαφέρει και μπορεί να είναι από πολύ μικρές έως τόσο μεγάλες όσο να καταλαμβάνουν ολόκληρο το νεφρό.

Η μίνι-διαδερμική νεφρολιθοτριψία (mini-PCNL) είναι η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση σκληρών λίθων, μεγαλύτερων από 2,5 εκ., που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στην εξωσωματική λιθοτριψία, καθώς και λίθων σε ασθενείς με δυσμορφία του σκελετού τους ή με παχυσαρκία. Η μέθοδος αποτελεί την εξέλιξη της κλασικής διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας και εγγυάται απόλυτη ασφάλεια.

«Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικής τομής-εντομής στο δέρμα, μέσω της οποίας, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, δημιουργείται ένα στενό κανάλι κατευθείαν στην αποχετευτική μοίρα του νεφρού και στο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο λίθος. Η μέθοδος αποτελεί σημαντική πρόοδο που παρακάμπτει την ανοικτή χειρουργική με τις συχνές και σοβαρές επιπλοκές, ενώ οι ασθενείς έχουν ταχύτατη ανάρρωση και απαλλάσσονται ταχύτατα από το πρόβλημά τους» αναφέρει ο Δρ Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU, FLapS, FES, χειρουργός ουρολόγος με τριετή εξειδίκευση στη λιθίαση του ουροποιητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών Ενδο-Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο «χρυσός» συνδυασμός στη σύνθετη λιθίαση

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με την ανιούσα ενδοσκοπική λιθοτριψία, με τον ασθενή σε ύπτια θέση, ώστε να μην επιβαρύνεται καρδιοαναπνευστικά, όπως συνέβαινε με την παλαιά τεχνική της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας, κατά την οποία ο ασθενής παρέμενε για τουλάχιστον τρεις ώρες σε πρηνή θέση –ιδιαίτερα άβολη για το ανθρώπινο σώμα– κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Ο συνδυασμός της ανιούσας ενδοσκοπικής (RIRS) και της διαδερμικής λιθοτριψίας (PCNL) ονομάζεται Συνδυασμένη Ανιούσα Ενδονεφρική και Διαδερμική Λιθοτριψία και είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ενδοουρολογία στην αντιμετώπιση της σύνθετης λιθίασης.

Κατά τη διενέργεια της επέμβασης δημιουργείται μια οδός από το δέρμα προς το νεφρό του ασθενούς, ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο ενδοσκόπιο ανέρχεται από την ουρήθρα στον ουρητήρα και φτάνει στο νεφρό.

Εντός του νεφρού, τα δύο ενδοσκόπια συνεργάζονται και προσεγγίζεται κάθε λίθος, όσο μεγάλος και να είναι, σε κάθε σημείο, όσο δυσπρόσιτο κι να είναι αυτό.

Εφαρμόζεται από εξαιρετικά εξειδικευμένους χειρουργούς ουρολόγους και απαιτεί κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Η νοσοκομειακή διαμονή είναι μία ημέρα –χωρίς παραμονή παροχέτευσης στην περιοχή της επέμβασης– με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην εργασία του.

«Ο ισχυρισμός ότι μια πέτρα νεφρού που δεν ενοχλεί πρέπει να αφήνεται στη μοίρα της καταρρίπτεται. Αφενός γιατί μια πέτρα αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει βλάβη, αφετέρου γιατί με τη μέθοδο αυτή καμία πέτρα δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί» τονίζει ο Δρ Κοντός.

Δείτε κι αυτό:

Πέτρες στα νεφρά: Υπάρχει ανώδυνη θεραπεία;

Πέτρες στα νεφρά: Πόσο νερό να πίνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο στο μισό

Στάση ύπνου και πέτρα στα νεφρά: Πώς συνδέονται


Πηγή