Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Παίρνετε συμπληρώματα για την «κακή» χοληστερόλη; Σπαταλάτε τα χρήματά σας, λένε οι ερευνητές

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους, απλώς σπαταλούν τα χρήματά τους, σύμφωνα με μια νέα κλινική δοκιμή.

Έξι συμπληρώματα που προωθούνται ως υγιεινά για την καρδιά –ιχθυέλαια, κανέλα, σκόρδο, κουρκουμάς, φυτικές στερόλες και μαγιά κόκκινου ρυζιού– δεν μείωσαν την «κακή» LDL χοληστερόλη, ούτε βελτίωσαν την υγεία της καρδιάς, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, κανένα από τα συμπληρώματα δεν είχε σημαντική επίδραση στη μείωση της LDL χοληστερόλης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Luke Laffin, συνδιευθυντής του Κέντρου για τις Διαταραχές της Αρτηριακής Πίεσης της Κλινικής Cleveland.

Στην πραγματικότητα, δύο από αυτά τα συμπληρώματα χειροτέρευσαν την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων, είπε ο Laffin στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Το συμπλήρωμα σκόρδου αύξησε την LDL χοληστερόλη κατά σχεδόν 8%, ενώ οι φυτικές στερόλες μείωσαν τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης κατά περισσότερο από 7%, έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Η δοκιμή έδειξε επίσης ότι οι στατίνες είναι απίστευτα αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης.

Μια χαμηλή δόση ροσουβαστατίνης, μείωσε την κακή χοληστερόλη κατά σχεδόν 38%, είπε ο Laffin.

«Κάθε συμμετέχων που έλαβε τυχαία ροσουβαστατίνη μείωσε κατά τουλάχιστον 18,2% την LDL χοληστερόλη, ενώ οι μισοί τη μείωσαν πάνω από 40%», είπε.

Η στατίνη δεν προκάλεσε καμία από τις παρενέργειες που συνήθως αναφέρονται από άτομα που διστάζουν να λάβουν τα φάρμακα.

«Δεν παρατηρήθηκαν μυοσκελετικά προβλήματα, νευρολογικά προβλήματα, σημαντικές αυξήσεις στους δείκτες ηπατικής λειτουργίας και καμία σημαντική αλλαγή στη γλυκόζη», πρόσθεσε ο Laffin, ο οποίος χαρακτήρισε τις στατίνες πολύ ασφαλείς.

Ο Laffin είπε ότι τα συμπληρώματα αποτελούν μια βιομηχανία σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους που τα χρησιμοποιεί, τα παίρνει για να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς ή να μειώσει τη χοληστερόλη του.

Για να διαπιστώσουν εάν αυτά τα συμπληρώματα έχουν κάποιο όφελος, ο Laffin και οι συνεργάτες του χορήγησαν τυχαία σε περίπου 200 άτομα ηλικίας 40 έως 75 ετών είτε μια χαμηλή δόση στατίνης, είτε ένα εικονικό φάρμακο ή ένα από τα έξι προαναφερθέντα συμπληρώματα για ένα μήνα.

Εκτός από την πτώση της LDL χοληστερόλης, η στατίνη μείωσε επίσης κατά μέσο όρο κατά 24% τη συνολική χοληστερόλη και κατά 19% τα τριγλυκερίδια. Κανένα από τα συμπληρώματα διατροφής δεν είχε καμία επίδραση σε αυτά τις τιμές.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποβάλλονται σε επαρκείς ελέγχους στις ΗΠΑ και οι άνθρωποι που τα λαμβάνουν διατρέχουν τον κίνδυνο της επικίνδυνης αλληλεπίδρασης με κάποιο από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, πρόσθεσε ο Laffin.

«Οι καρδιολόγοι και οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης πρέπει να αξιοποιήσουν αυτά τα ευρήματα για να έχει βάση η συζήτησή τους με τους ασθενείς. Πρόκειται για μια βιομηχανία 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, από την οποία όμως οι ασθενείς δεν ωφελούνται» είπε.

Το Συμβούλιο για την Υπεύθυνη Διατροφή, το οποίο εκπροσωπεί τους κατασκευαστές συμπληρωμάτων, αμφισβήτησε τα ευρήματα.

Ο αντιπρόεδρος Andrea Wong ανέφερε: «Χάνεται ο στόχος συγκρίνοντας την επίδραση ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου με συμπληρώματα διατροφής σε μια βραχυπρόθεσμη μελέτη. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν προορίζονται για γρήγορες λύσεις και τα αποτελέσματά τους ενδέχεται να μην αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια μιας μελέτης διάρκειας μόλις τεσσάρων εβδομάδων, ιδιαίτερα σε μια πολυπαραγοντική κατάσταση όπως είναι η υψηλή χοληστερόλη. Αυτός είναι ένας σημαντικός -και αναγνωρισμένος και από τον συγγραφέα- περιορισμός της μελέτης».

Ο Wong σημείωσε ότι «τα συμπληρώματα δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν φάρμακα ή άλλες θεραπείες. Αντίθετα, υποστηρίζουν και διατηρούν την υγεία και σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, σωματική δραστηριότητα και τακτικό έλεγχο με έναν επαγγελματία υγείας, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου νόσησης».

Ωστόσο, ο Δρ. Janani Rangaswami, διευθυντής του καρδιονεφρικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η νέα μελέτη παρέχει στους γιατρούς τα μέσα για να βοηθήσουν τους ασθενείς να κατανοήσουν την αξία των στατινών έναντι των συμπληρωμάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.


Πηγή