Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: Απαντήσεις σε 6 συχνές απορίες

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης, το ασφαλές σεξ και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επιλέγοντας εάν, πότε και πόσα παιδιά θα κάνουν, τα ζευγάρια συμβάλλουν στην επίτευξη παγκόσμιων στόχων αναφορικά με την υγεία.

Παρακάτω θα δείτε έξι συχνές απορίες σχετικά με την αντισύλληψη και τις απαντήσεις των ειδικών.

1. Πρέπει να παίρνω το αντισυλληπτικό χάπι κάθε μέρα;

Εξαρτάται από το χάπι. Τα περισσότερα αντισυλληπτικά λειτουργούν με βάση κύκλο περιόδου 28 ημερών. Ορισμένα αντισυλληπτικά πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά χωρίς διάλειμμα, ενώ άλλα για 21, 24 ή 26 ημέρες συνεχόμενα.

2. Σε πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να λαμβάνεται το χάπι της επόμενης μέρας;

Το χάπι της επόμενης μέρας πρέπει να λαμβάνεται εντός 120 ωρών (5 ημέρες) μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Όσο νωρίτερα λαμβάνεται τόσο αποτελεσματικότερο είναι. Η αποτελεσματικότητα του χαπιού είναι η μέγιστη δυνατή σε διάστημα 24 ωρών μετά την επαφή.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

3. Πόσο αποτελεσματική είναι η «μέθοδος της έγκαιρης απόσυρσης» (διακοπτόμενη συνουσία);

Είναι λιγότερο αποτελεσματική από τις περισσότερες μεθόδους αντισύλληψης. Εκτιμάται ότι η αποτελεσματικότητά της φτάνει το 78% ακόμη κι όταν εφαρμόζεται σωστά, δηλαδή 22 στις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο θα μείνουν έγκυοι σε διάστημα ενός έτους.

4. Ποια είναι τα ποσοστά αποτυχίας των προφυλακτικών;

Σε σύγκριση με ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης (π.χ. αντισυλληπτικά), το προφυλακτικό είναι λιγότερο αποτελεσματικό ως μέσο αντισύλληψης, ωστόσο είναι η μόνη μέθοδος που προστατεύει από σοβαρά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. λοίμωξη από HIV).

5. Το αντισυλληπτικό χάπι οδηγεί σε αύξηση του βάρους;

Υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη λήψη αντισυλληπτικών και την αύξηση βάρους, ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ότι το χάπι είναι η αιτία της αύξησης βάρους. Με ορισμένα χάπια παρατηρείται στην αρχή κατακράτηση υγρών, η οποία δίνει την αίσθηση ότι έχει αυξηθεί το βάρος. Ωστόσο, τα χάπια τελευταίας γενιάς αποτρέπουν ως έναν βαθμό την κατακράτηση.

6. Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης για εμένα;

Η μέθοδος αντισύλληψης που θα επιλέξετε εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, για παράδειγμα εάν διατηρείτε μόνιμη σχέση, εάν σκέφτεστε να κάνετε παιδί σχετικά άμεσα κ.ά. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εξερευνήσετε τις επιλογές σας και να βρείτε τη μέθοδο που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες αλλά και στον τρόπο ζωής σας.


Πηγή