Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Οι σύγχρονες επιλογές για εκείνους που ζουν χωρίς ζάχαρη

Διαβήτης. Αποτελεί μία από τις πιο κοινές χρόνιες ασθένειες και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από αυτή.

Με τα ποσοστά των ασθενών να πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο και τα στοιχεία που αφορούν στη χώρα μας να προκαλούν ανησυχία, γίνεται εύκολα κατανοητή η σημασία που έχει σε επίπεδο ενημέρωσης -και όχι μόνο- η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, και η αλήθεια είναι πως έχει μεγάλη αξία σε ό,τι αφορά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Το γεγονός ότι οι διαβητικοί στην Ελλάδα φτάνουν τους 1.181.370 καθώς και το ότι περίπου 300.000 με 500.000 πάσχουν από τη ασθένεια και δεν το γνωρίζουν, αποδεικνύει πως πρόκειται για μια νόσο «ύπουλη», η οποία δεν κάνει διακρίσεις. Πράγματι, τουλάχιστον οι μισοί διαβητικοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, κάτι που σίγουρα «δείχνει» πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη ασθένεια.

Οι καινοτόμες επιλογές που αναβαθμίζουν τη ζωή μας

Η πρόληψη, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η άσκηση και κυρίως, η σωστή διατροφή, αποτελούν σίγουρα παραμέτρους που αξίζει να λάβει κάποιος σοβαρά υπόψη του. Το σημαντικό στοιχείο, βέβαια, σε αντίθεση με τα περασμένα χρόνια, είναι ότι οι διαβητικοί στη χώρα μας έχουν σήμερα τη δυνατότητα να στραφούν σε μια σειρά από σύγχρονες διατροφικές επιλογές οι οποίες τους εγγυώνται ότι μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή τους και να φροντίζουν τον εαυτό τους, δίχως να στερούνται τις αγαπημένες τους, γλυκές γεύσεις. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Πράματι, για εκείνους που ζουν χωρίς ζάχαρη αλλά δεν ζουν χωρίς γλυκό, υπάρχουν πλέον ειδικά διατροφικά προϊόντα τα οποία προσφέρουν στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη ή προσέχουν τη διατροφή τους, τη δυνατότητα να απολαύσουν τις αγαπημένες τους τροφές, δίχως να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τις έρευνες που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια πάνω σε νέα προϊόντα και φυσικά συστατικά, εταιρείες που είναι ειδικές στο γλυκό -όπως στην περίπτωση της χώρας μας η ΓΙΩΤΗΣ- ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των καταναλωτών, εργάστηκαν και δημιουργήσαν διατροφικά είδη που συνδυάζουν όλα τα χαρακτηριστικά μίας ισορροπημένης διατροφής και απευθύνονται, μεταξύ άλλων, σε άτομα που προσέχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με λίγα λόγια, βρήκαν τρόπο για να προσφέρουν γλυκό ακόμη και σε εκείνους που δεν μπορούν να καταναλώσουν ζάχαρη.

Η στέβια και οι σύγχρονες επιλογές για την ειδική διατροφή

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πλέον σύγχρονες επιλογές σε ό,τι αφορά στην ειδική διατροφή και πού μπορεί κάποιος να τις ανακαλύψει;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μια από τις πιο σημαντικές «προσθήκες» των τελευταίων ετών σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της διατροφής είναι η στέβια. Αποτελεί ένα γλυκαντικό φυσικής προέλευσης που προέρχεται από το ομώνυμο φυτό και το οποίο συνιστά μια ιδανική -και σίγουρα γλυκιά- λύση για τα άτομα που χρειάζεται να ζουν χωρίς ζάχαρη.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα προϊόντα Sweet & Balance αποτελούν μια ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή καθώς περιέχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Πιο αναλυτικά, αντί για ζάχαρη περιέχουν γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από το φυτό στέβια και μεταξύ άλλων είναι «πλούσια» σε φυτικές ίνες και έχουν περιορισμένες θερμίδες και λιπαρά.

STEVIA

Η εν λόγω σειρά προϊόντων διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία (από επιδόρπια χωρίς ζάχαρη μέχρι υπέροχα γλυκά και σοκολάτες), ενώ μεταξύ άλλων προσφέρει στους καταναλωτές που προσέχουν τη δίαιτά τους ή επιδιώκουν τον έλεγχο του σακχάρου και του βάρους τους, τη δυνατότητα να δημιουργούν γευστικές και γλυκές συνταγές χωρίς ζάχαρη.

Πράγματι, τα συγκεκριμένα προϊόντα ξεχωρίζουν για την υψηλή τους ποιότητα και το επιστημονικό τους υπόβαθρο σύμφωνα, μάλιστα, και με κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με έγκριτα νοσοκομεία και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

SWEET

Μπορεί, λοιπόν, στο παρελθόν, ο διαβήτης να ανάγκαζε εκατομμύρια ανθρώπους να κάνουν συμβιβασμούς σε ό,τι έχει να κάνει με τη γεύση τους, ωστόσο, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Χάρη σε μια σειρά από καινοτόμα προϊόντα, η δίαιτα, η ισορροπημένη και η ειδική διατροφή στις μέρες μας, αποκτούν απίθανη και γλυκιά γεύση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη αποτελεί αναμφίβολα μια μοναδική αφορμή για να ενημερωθούμε όλοι για τον διαβήτη και τις επιλογές που είναι σήμερα διαθέσιμες και οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα όσων νοσούν. Το σίγουρο είναι πως εν έτει 2018 υπάρχουν λύσεις γι’ αυτούς που ζουν χωρίς ζάχαρη αλλά δεν ζουν χωρίς γλυκό.


Πηγή