Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πυκνότητα μαστών και κίνδυνος καρκίνου στο στήθος

Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν την κληρονομικότητα ως τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η Laura B. Beidler, από το Dartmouth College στο Ανόβερο του Νιού Χάμσαϊρ, και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν την άποψη των γυναικών για την πυκνότητα του μαστού σε σύγκριση με πέντε άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και την κατανόησή τους για τη μείωση του κινδύνου.

Η ανάλυση βασίστηκε σε απαντήσεις 2.306 γυναικών (ηλικίας 40 έως 76 ετών) που ολοκλήρωσαν την τηλεφωνική έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μισές από τις ερωτηθείσες πίστευαν ότι η πυκνότητα του μαστού αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από το να μην έχουν παιδιά (52%), το να πίνουν περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα (53%) ή το να έχουν προηγούμενη βιοψία μαστού (48%).

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών θεωρούσε ότι η πυκνότητα του μαστού αποτελούσε μικρότερο κίνδυνο από το να έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού (93%) ή να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες (65%). Από τις 61 γυναίκες που ρωτήθηκαν, μόνο το 10% γνώριζαν ότι η πυκνότητα του μαστού συμβάλλει στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και το 28% δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν εάν ήταν δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού.

«Χρειάζεται ολοκληρωμένη εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους του καρκίνου του μαστού και τις στρατηγικές πρόληψης», τονίζουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.


Πηγή