Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Γνωρίστε τα 10 αρχικά συμπτώματα της νόσου μέσα από φωτογραφίες

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Νόσο Πάρκινσον (EPDA), η οποία εκπροσωπεί τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους γιατρούς τους σε όλη τη γηραιά ήπειρο, και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Άγγλου Τζέιμς Πάρκινσον (1755-1824).

Ο Τζέιμς Πάρκινσον περιέγραψε το 1817 τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και τη διατύπωσε στην έκθεσή του με τίτλο «An Essay on the Shaking Palsy».

Τον ίδιο χρόνο (1997) δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA» με σκοπό να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό. Σύμφωνα με τη «Χάρτα της EPDA», οι άνθρωποι που πάσχουν από Πάρκινσον έχουν το δικαίωμα να:

  • Συμβουλεύονται γιατρούς με εξειδίκευση στη νόσο Πάρκινσον,
  • Να λαμβάνουν σωστή διάγνωση,
  • Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας,
  • Να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα,
  • Να παίρνουν μέρος στη διαχείριση/αντιμετώπιση της ασθένειάς τους.

#UniteForParkinsons

Η παγκόσμια καμπάνια #UniteForParkinsons (Ενωμένοι για τη νόσο Πάρκινσον) ξεκίνησε στις 11 Απριλίου του 2017 με πρωτοβουλία της EPDA και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Parkinson’s UK. Στόχος της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο σε κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά και η ενεργοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας των ασθενών, φροντιστών και όλων των εμπλεκομένων.

Το 2017 το hashtag #UniteForParkinsons χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 90 χώρες και ο στόχος για το 2018 είναι να συμμετάσχουν στην καμπάνια ακόμη περισσότεροι άνθρωποι από ακόμη περισσότερες χώρες. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Λίγα λόγια για τη νόσο – Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα

Το Πάρκινσον είναι μια συχνή νευροεκφυλιστική νόσος η οποία επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη. Η νόσος συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα άνω των 60 ετών.

Τα συμπτώματα του Πάρκινσον εξελίσσονται με αργό ρυθμό σε βάθος πολλών ετών.

Στην παρακάτω gallery θα δείτε 10 χαρακτηριστικά συμπτώματα του Πάρκινσον που, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Πάρκινσον, εμφανίζονται στα πρώιμα στάδια της νόσου. Όπως επισημαίνει το Ίδρυμα, καθένα από αυτά τα συμπτώματα μεμονωμένα δεν υποδεικνύει απαραίτητα Πάρκινσον, ωστόσο αν συνυπάρχουν αρκετά από αυτά συνιστάται η επίσκεψη στον ειδικό για αναλυτικότερη αξιολόγηση.

Πηγή: Epda, Parkinson’s Foundation, Επίκουρος Κίνηση

Δείτε κι αυτό:

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον: Καταρρίπτοντας τους μύθους για τη νόσο

Πάρκινσον: Πού οφείλονται οι διακυμάνσεις στην κίνηση των ασθενών

Η έντονη σωματική άσκηση «φρενάρει» την επιδείνωση του Πάρκινσον

Πάρκινσον: Όταν ο ασθενής «παγώνει»


Πηγή