Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: 3,5 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως επιβαρύνουν τα νοσήματα του στόματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζεται από αυτά παραμένει «απαράδεκτα υψηλός».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, όπως επισημαίνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ) σε ανακοίνωσή του.

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Το φετινό μήνυμα για την ημέρα αυτή είναι «ένα χαρούμενο στόμα είναι … ένα χαρούμενο σώμα» ενώ ο Σύλλογος διοργανώνει μια σειρά δράσεων που στόχο έχουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της στοματικής υγείας, τη σύνδεσή της με τη γενική υγεία και τη τα οφέλη της διατήρησής της σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

«Ενθαρρύνουμε όλους να υιοθετήσουν καλή στοματική υγιεινή στην καθημερινότητά τους, να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, να καθιερώσουν μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης, να απέχουν από τη χρήση καπνού και να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Ένα υγιές στόμα αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και της ευεξίας του ανθρώπου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στιγμή της καθημερινής µας ζωής: όταν απολαμβάνουμε ένα γεύμα, όταν κουβεντιάζουνε µε το γείτονά µας, όταν γελάμε µε την οικογένεια, την παρέα και τους φίλους µας, όταν τραγουδάμε, όταν φιλάμε τους αγαπημένους µας, όταν νιώθουμε στα καλύτερά µας. Για αυτούς και για άλλους τόσους λόγους, η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας σε όλες τις ηλικίες είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αντιθέτως, η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές µας δραστηριότητες, τις οποίες δεν θα πρέπει να τις θεωρούμε δεδομένες» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΣ του ΟΣΘ.

Οι δράσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Οι δράσεις του ΟΣΘ φέτος ξεκίνησαν και θα εμπλουτιστούν και στο υπόλοιπο της χρονιάς καθώς το 2024 αναδεικνύεται σε «Έτος Στοματικής Υγείας» με κεντρικό άξονα την εξωστρέφεια και την προώθηση του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (ΠΗΣΥ). Στις 20 Μαρτίου θα φωταγωγηθεί ο Λευκός Πύργος στα χρώματα του λογότυπου της ΠΗΣΥ της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (FDI) μπλε, κόκκινο και άσπρο. Επίσης στο πλαίσιο των δράσεων περιλαμβάνονται δωρεάν στοματολογικός έλεγχος και ενημέρωση για την στοματική υγεία και τη σύνδεσή της με την γενική υγεία στο κοινό από συμμετέχοντες οδοντιάτρους μέλη του ΟΣΘ στα ιατρεία τους κατόπιν ραντεβού, ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία και νηπιαγωγεία και εκδήλωση – πάρτι στην Αριστοτέλους στις 23 Μαρτίου.


Πηγή