Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα Σωματικής Δραστηριότητας: Από ποιες παθήσεις σας προστατεύει το περπάτημα (εικόνες)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όρισε την 6η Απριλίου ως παγκόσμια ημέρα φυσικής δραστηριότητας πριν από 20 χρόνια.

Ο όρος «φυσική δραστηριότητα» περιλαμβάνει κάθε μορφή κίνησης που παράγεται από τους σκελετικούς μύες σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους και απαιτεί κατανάλωση ενέργειας (όπως για παράδειγμα η βάδιση, η ενασχόληση με τον κήπο ή οι οικιακές εργασίες).

Συχνά συγχέεται με τον όρο «σωματική άσκηση», η οποία αφορά στην προγραμματισμένη και συστηματική σωματική δραστηριότητα, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης (της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, της δύναμης και της ευλυγισίας). Οι δύο όροι δεν είναι ταυτόσημοι, αποτελούν όμως τα μέσα για τη βελτίωση της κατάστασης του καρδιοαναπνευστικού και μυοσκελετικού συστήματος, του λιπιδαιμικού και μεταβολικού προφίλ και της ποιότητας ζωής, σε όλο το ηλικιακό φάσμα της ζωής.

Το περπάτημα είναι η πιο απλή δραστηριότητα που μπορεί να ωφελήσει την υγεία.

Περπατώντας με γρήγορο βήμα επί 30 λεπτά την ημέρα, μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης 24 παθήσεων.

Συνδυασμένη ανάλυση 40 μελετών για τις επιδράσεις της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας στην υγεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μακροζωία.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι άνθρωποι που είναι δραστήριοι για 30 λεπτά την ημέρα προστατεύουν τον εαυτό τους από:


Πηγή