Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Παρά τα προβλήματα το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί στον κορονοϊό

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Παρά τα προβλήματα το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί στον κορονοϊό

Το επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας, που είναι άρτια καταρτισμένο και ενημερωμένο για τον κορονοϊό, πρέπει να εμπιστεύονται οι πολίτες σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ τονίζει ότι «το σύστημα υγείας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι ένα εξελιγμένο σύστημα που θα ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα».

Ωστόσο, προσθέτει ότι «τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν σε κλίνες ΜΕΘ και με το αντίστοιχο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Τονίζει ότι ο ΠΙΣ ξεκίνησε την ενημέρωση των μελών του από μέσα Ιανουαρίου για τον νέο κορονοϊό. «Ο ιατρικός κόσμος, από την πρώτη στιγμή συνδράμει στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας, και τώρα που έχουμε κρούσματα στη χώρα, όλα όσα σχεδιάζονταν τις προηγούμενες εβδομάδες, είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε», αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Τήρηση οδηγιών και όχι πανικός

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, επισημαίνει ότι πρέπει «ευλαβικά» να τηρηθεί η οδηγία, ότι όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος θα πρέπει να μένουν σπίτι και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, ο οποίος θα τους δώσει οδηγίες και θα τους κατευθύνει στο σύστημα Υγείας, αν κρίνει ότι είναι απαραίτητο. «Μην πηγαίνετε στα νοσοκομεία» λέει χαρακτηριστικά, καθώς «υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού». Πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, υπογραμμίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Συμπληρώνει ότι ο πανικός είναι «κακός σύμβουλος», και αναφέρεται στο θέμα που έχει προκύψει με τις χειρουργικές μάσκες: « Δεν χρειάζεται να τρέχουμε στα φαρμακεία για μάσκες, διότι οι υγιείς δεν τις χρειάζονται και θα λείψουν απ’ όσους τις έχουν ανάγκη – και αυτοί είναι όσοι νοσούν».

Όχι αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. Ο ΠΙΣ «δικαιώθηκε»

Κατηγορηματικά ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει, ότι δεν λαμβάνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. «Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ή με ιατρική συνταγή που γράφεται εκ των υστέρων. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομοθεσία που το απαγορεύει από το 1973, αυτή δεν εφαρμόζεται. Αλλά σε μια χώρα που το πρώτο διάταγμα για την απαγόρευση του καπνίσματος βγήκε επί Όθωνος και οι Έλληνες συμμορφωθήκαμε το 2020, είναι σαφές ότι η νομοθεσία χρειάζεται εκσυγχρονισμό και επιβεβαίωση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προσθέτει πως «με δεδομένο ότι σύμφωνα με όλες τις μελέτες, η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών θα είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου τις επόμενες δεκαετίες, και καθώς η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, επικοινωνήσαμε με κάθε τρόπο και πολλές φορές στο υπουργείο Υγείας το συγκεκριμένο θέμα, και αναδείξαμε πολλαπλώς το ζήτημα της πολυφαρμακίας και της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, εκφράζοντας την πάγια θέση του ιατρικού κόσμου, και μεταφέροντάς την σε κάθε εγχώριο και διεθνές φόρουμ. Γι’ αυτό με ικανοποίηση δεχθήκαμε την δέσμευση του υπουργού Υγείας να συμπεριληφθεί διάταξη στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, που θα αναφέρει ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Εκτός από τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, όλα τα υπόλοιπα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη».

Ερωτηθείς τέλος για τις σχέσεις γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Εξαδάκτυλος δηλώνει πως «απ’ την στιγμή που κακώς και ανεπαρκώς νομοθετήθηκαν τα φαρμακεία ως μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν δημιουργηθεί σε πολλές περιπτώσεις τριβές μεταξύ των δύο κλάδων, που οφείλουμε να συνεργαζόμαστε επ΄ ωφελεία των ασθενών μας».


Πηγή