Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Παχυσαρκία και καρκίνος: Τα δύο μέτρα πρόληψης που μειώνουν τον κίνδυνο στις γυναίκες

Τόσο η παχυσαρκία, όσο και η πρόσληψη βάρους αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος και η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με νέα νορβηγική μελέτη, η διατήρηση υγιούς βάρους στη μέση ηλικία, ανεξαρτήτως του ΔΜΣ, αλλά και η αποφυγή απότομης αύξησης του βάρους, είναι δύο σημαντικά μέτρα πρόληψης των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία στις γυναίκες.

Η μελέτη του Αρκτικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας, με επικεφαλής την Μαρίσα ντα Σιλβα, δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες που έχουν αυξήσει κατά 10 κιλά ή και περισσότερα το σωματικό τους βάρους σε έξι χρόνια, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παγκρέατος. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι ερευνητές καθόρισαν τον ρόλο του ΔΜΣ και της αλλαγής του βάρους στους σχετικούς με την παχυσαρκία κινδύνους καρκίνου (μαστού, ορθοπρωκτικού, ενδομητρίου, ωοθηκών, παγκρέατος, νεφρού, χοληδόχου κύστης, γαστρικού, ήπατος, οισοφάγου, θυρεοειδούς, μηνιγγιώματος και πολλαπλού μυελώματος) σε δείγμα γυναικών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Norwegian Women and Cancer.

Η ανάλυση της επίδρασης του ΔΜΣ έγινε σε 137.205 γυναίκες, από τις οποίες 9.963 ανέπτυξαν καρκίνο σχετιζόμενο με παχυσαρκία στη διάρκεια των 18 ετών της μελέτης. Η παχυσαρκία φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού κατά 20% και νεφρού κατά 95%. Ο καρκίνος ενδομητρίου είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στις παχύσαρκες γυναίκες που είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα νόσησης από αυτές με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η επίπτωση της αλλαγής του σωματικού βάρους αξιολογήθηκε σε δείγμα 82.001 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με συνολικά 5.329 σχετικούς με την παχυσαρκία καρκίνους σε διάστημα 13,7 ετών.

Η μεγάλη αύξηση του βάρους, δηλαδή δέκα ή περισσότερα κιλά σε έξι χρόνια σχετίστηκε με 36% αυξημένο κίνδυνο μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, 40% καρκίνου ενδομητρίου, ενώ η ισχυρότερη επιρροή εντοπίστηκε στον καρκίνο παγκρέατος, με 91% αύξηση.

«Συνεπώς, η διατήρηση ενός σταθερά υγιούς βάρους στη μέση ηλικία, ανεξαρτήτως του ΔΜΣ, αλλά και η αποφυγή απότομης αύξησης του βάρους, είναι δύο σημαντικά μέτρα πρόληψης των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία στις γυναίκες», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βιέννη.

Διαβάστε επίσης:

Ένοχη για το 40% των καρκίνων η παχυσαρκία – Με ποιες 13 μορφές καρκίνου συνδέεται

ΔΜΣ, περίμετρος μέσης, ποσοστό λίπους: Οι επικίνδυνες τιμές για την καρδιά

Παχυσαρκία και καρκίνος: Ο λόγος που πλέον «χτυπά» όλο και μικρότερες ηλικίες


Πηγή