Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Παχυσαρκία: Οι επιπτώσεις της στον εγκέφαλο

Το υπερβολικό βάρος στη μέση ηλικία έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ ή άνοιας.

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο των παχύσαρκων ανθρώπων, μοιάζουν με κάποιες από αυτές που συμβαίνουν στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, ανέλυσαν τομογραφίες εγκεφάλου 1.300 ανθρώπων για να συγκρίνουν τα μοτίβα συρρίκνωσης του εγκεφάλου σε παχύσαρκους ανθρώπους και σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Οι τομογραφίες αποκάλυψαν παρόμοια αραίωση του εγκεφάλου σε περιοχές που αφορούν τη μάθηση, τη μνήμη και την κρίση και στις δύο ομάδες.

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σώμα που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και της συσσώρευσης μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες. Η νέα έρευνα πηγαίνει αυτό το στοιχείο ένα βήμα παραπέρα.

«Δείξαμε ότι υπάρχει ομοιότητα μεταξύ του εγκεφάλου των παχύσαρκων ανθρώπων και εκείνων με Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Filip Morys, μεταδιδακτορικός ερευνητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο McGill.

Ο εγκεφαλικός φλοιός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για λειτουργίες, όπως ο λόγος, η αντίληψη, η μακροπρόθεσμη μνήμη και η κρίση, αποτελεί το εξωτερικό μέρος του εγκεφάλου.

Η αραίωση σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου, μπορεί να αντανακλά μια μείωση στον αριθμό των εγκεφαλικών κυττάρων, είπε ο Morys.

Οι ερευνητές του McGill υποπτεύονται ότι τα παχύσαρκα άτομα, και πιθανώς όσοι είναι υπέρβαροι -με δείκτη μάζας σώματος από 25 έως 25,9- μπορεί να επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση εάν φτάσουν πιο κοντά σε ένα υγιές βάρος.

Ενώ η επιστημονική κοινότητα ελπίζει ότι η απώλεια βάρους θα μπορούσε να σταματήσει ή να μειώσει τον εκφυλισμό του εγκεφάλου, «δυστυχώς, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία χωρίς επιστροφή», λένε.

«Όπως συμβαίνει στην οστεοπόρωση, οι πιθανότητες αναστροφής της νόσου είναι χαμηλότερες από αυτές της διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης» καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease.


Πηγή