Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Παχυσαρκία: Πώς επηρεάζει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης

Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα ποσοστά παχύσαρκων ή υπέρβαρων εγκύων στην Βρετανία, επισημαίνει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες διανύουν τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως είναι η πρόωρη διακοπή κύησης, η θνησιγένεια και η δισχιδής ράχη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία, που αφορούσαν περισσότερες από 700,000 έγκυες και διαπίστωσαν ότι, 310,000 από αυτές είχαν προβλήματα βάρους στην αρχή της κύησης και σχεδόν 20,000 ήταν νοσηρά παχύσαρκες.

Αν και ο κίνδυνος αποβολής πριν τις 12 εβδομάδες είναι 1 προς 5, στις παχύσαρκές ή υπέρβαρες έγκυες αυξάνεται στο 1 προς 4, ενώ αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων, εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη κύησης, υπέρτασης και προεκλαμψίας.

Επίσης είναι πιθανότερο αυτές οι γυναίκες να δυσκολευτούν να γεννήσουν φυσιολογικά και να χρειαστεί να κάνουν καισαρική τομή.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Russell Viner επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Μια μητέρα που είναι παχύσαρκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, ενώ τα μωρά τα οποία γεννιούνται από υπέρβαρους γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και εκείνα υπέρβαρα ή να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 κάποια στιγμή στη ζωή τους» και συμβουλεύει τις γυναίκες να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή πριν τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό.

bigstock Nurse Measuring Pressure Of Pr 149500301

Η καθηγήτρια Lesley Regan, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, τονίζει ότι πρέπει να συγκροτηθούν εθνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να ενημερώνουν γύρω από το θέμα του βάρους στην εγκυμοσύνη και να συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας των εγκύων και των νέων μητέρων.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η σχέση βάρους και εγκυμοσύνης είναι ένα θέμα που χρήζει περεταίρω ιατρικής έρευνας και μελέτης.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή εγκύου: Γιατί πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Παχυσαρκία: Είναι ασθένεια λένε τώρα οι επιστήμονες

Παχυσαρκία: Για ποιους τύπους καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο


Πηγή