Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου & με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Περιφερική αρτηριοπάθεια ή περιφερική αρτηριακή νόσος ονομάζεται η στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα κυρίως τα πόδια, αλλά και τα χέρια, το στομάχι και το κεφάλι.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, η περιφερική αρτηριοπάθεια, όπως και η στεφανιαία αρτηριοπάθεια, προκαλείται από την αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών.

Παράγοντες κινδύνου

Όσοι καπνίζουν και/ή πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν περιφερική αρτηριοπάθεια. Άλλοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο είναι οι εξής:

Υπέρταση: Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή εξασφαλίζουν αποτελεσματική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Αυξημένη χοληστερόλη: Ο έλεγχος της χοληστερόλης, κατ’ εξοχήν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης ή και αντιμετώπισης της περιφερικής αρτηριοπάθειας.

Παχυσαρκία: Η μείωση του σωματικού βάρους για τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25 κρίνεται απαραίτητη για τη μείωση κάθε καρδιαγγειακού κινδύνου.

Καθιστική ζωή: Η σωματική δραστηριότητα εξασφαλίζει καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και μικρότερο κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας, εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Στους μη τροποποιήσιμους παράγοντες για την περιφερική αρτηριοπάθεια ανήκουν η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και το ατομικό ιστορικό καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριοπάθειας στα άνω και κάτω άκρα είναι οι κράμπες, ο πόνος και η μυϊκή κόπωση –κυρίως στους μυς των ποδιών ή των ισχίων– κατά το περπάτημα ή τη χρήση σκάλας. Οι ενοχλήσεις συνήθως υποχωρούν τις ώρες ανάπαυσης και εμφανίζονται με την επιστροφή στη σωματική δραστηριότητα.

Άλλα συνήθη συμπτώματα της περιφερικής αρτηριοπάθειας είναι τα εξής:

– πόνος στο πόδι που δεν υποχωρεί με τη διακοπή της σωματικής δραστηριότητας,

– πληγές (έλκη) στο πέλμα ή στα δάχτυλα των ποδιών που δεν επουλώνονται ή επουλώνονται με πολύ αργό ρυθμό,

– νέκρωση του ιστού των άκρων (γάγγραινα),

– αξιοσημείωτη μείωση της θερμοκρασίας στο κατώτερο τμήμα του ενός ποδιού, συγκριτικά με το άλλο πόδι ή με το υπόλοιπο σώμα,

– μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών του ποδιού ή απώλεια τριχών στο κατώτερο τμήμα του ποδιού,

– στυτική δυσλειτουργία, κυρίως στους άντρες με διαβήτη.

Δείτε κι αυτό:

Περιφερική αρτηριοπάθεια: Η διατροφή που προστατεύει τις αρτηρίες των ποδιών

Απώλεια τριχών στα πόδια: Ένα άγνωστο σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος


Πηγή