Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Ποιες είναι οι γενικές οδηγίες αντιμετώπισης του καπνού

Ποιες είναι οι γενικές οδηγίες αντιμετώπισης του καπνού

Ο ΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία του για την επίπτωση από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στις ευπαθείς ομάδες λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών και δίνει οδηγίες ώστε να προστατευθούν από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών – ΙΣΑ – εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην υγεία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

«Η κακή ποιότητα του αέρα λόγω της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία όσων πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη», αναφέρουν τα μέλη του ΙΣΑ στην ανακοίνωσή τους.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Προέδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής :

«Η χώρα για άλλο ένα καλοκαίρι ζει τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών που απειλούν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν το φυσικό πλούτο της. Το γεγονός ότι έχουν αποτραπεί τα χειρότερα αποδεικνύει την καθοριστική σημασία της σωστής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Απαιτείται άμεσα στρατηγικό σχέδιο για την πρόληψη και την επαρκή αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών. Πρέπει τέλος να επισημάνουμε ότι το πυροσβεστικό σώμα έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά και να ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση στον πυροσβέστη που νοσηλεύεται με εγκαύματα».

Γενικές Οδηγίες

Τα άτομα με οποιαδήποτε χρόνια πάθηση πρέπει να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για να προστατευθούν από τον καπνό πυρκαγιάς:

Πριν από την εκδήλωση πυρκαγιάς , και πριν την αντιπυρική περίοδο:

Συζητήστε με τον γιατρό σας. Σχεδιάστε πώς θα προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις επιπτώσεις του καπνού που μπορεί να προκαλέσουν οι πυρκαγιές.

Προετοιμάστε το φαρμακείο σας ειδικά γι αυτή την περίπτωση. Δημιουργείστε μια προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων 7 έως 10 ημερών σε ένα αδιάβροχο, αεροστεγές κουτί για να το πάρετε μαζί σας εάν χρειαστεί να εκκενώσετε την κατοικία ή την περιοχή σας

Αποφύγετε το μαγείρεμα, Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε. Το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από τις πυρκαγιές

Παρακολουθείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα.

Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους ή την άθληση , και ιδιαιτέρα τις οδηγίες για τις ευαίσθητες ομάδες .

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με την διαχείριση του άσθματος αν πάσχετε από άσθμα .

Αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα, τα οποία επιμένουν χωρίς να εμφανίζετε βελτίωση .

Μετά από μια πυρκαγιά:

Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια .

Προσέξτε για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε: δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, βήχα που επιμένουν ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται.

Καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε αμέσως σε τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ιατρικές καταστάσεις.

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς , συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή