Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ποιες οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ Covid-19 και γρίπης -Το CDC εξηγεί

H γρίπη και η Covid-19 είναι και οι δύο μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, αλλά προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς.

Συγκεκριμένα, η ασθένεια Covid-19 προκαλείται από μόλυνση με έναν κορωνοϊό (SARS-CoV-2) που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2019, όπως αναφέρει το CDC. Παράλληλα, η ασθένεια της γρίπης προκαλείται από μόλυνση με έναν ιό της γρίπης (influenza viruses).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα από τη γρίπη. Σε σύγκριση με τη γρίπη, η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια σε ορισμένους ανθρώπους. Επίσης, σε σύγκριση με τα άτομα που πάσχουν από γρίπη, τα άτομα που έχουν μολυνθεί με Covid-19 μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εμφανίσουν συμπτώματα και μπορεί να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ενδείξεις και συμπτώματα

Τόσο η Covid-19 όσο και η γρίπη μπορεί να έχουν ποικίλα συμπτώματα, που κυμαίνονται από ασυμπτωματικά έως πολύ σοβαρά. Τα κοινά συμπτώματα που μοιράζονται η Covid-19 και η γρίπη είναι:

  • Πυρετός ή αίσθημα πυρετού / ρίγη
  • Βήχας
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση (κούραση)
  • Πονόλαιμος
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Μυϊκός πόνος ή πόνοι στο σώμα
  • Πονοκέφαλος
  • Εμετός
  • Διάρροια (συχνότερη στα παιδιά με γρίπη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία με τον COVID-19)
  • Αλλαγή ή απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης, αν και αυτό είναι πιο συχνό με τον COVID-19.

Πόσο καιρό εμφανίζονται τα συμπτώματα μετά την έκθεση και τη μόλυνση

Ομοιότητες:

Τόσο με τη γρίπη όσο και με την Covid-19 μπορεί να περάσουν μία ή περισσότερες ημέρες από τη στιγμή που ένα άτομο μολύνεται μέχρι να αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα ασθένειας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το CDC, είναι πιθανόν κάποιος να μολυνθεί με κορωνοϊό και να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα (ασυμπτωματικός) και το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον ιό της γρίπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαφορές:

Ένα άτομο που έχει προσβληθεί με Covid-19 θα πάρει περισσότερο χρόνο να εμφανίσει συμπτώματα σε σχέση με ένα άτομο που έχει μολυνθεί με τον ιό της γρίπης.

Για τη γρίπη, συνήθως ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα από μία έως τέσσερις μέρες μετά τη μόλυνση.

Ένα άτομο με Covid-19 μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα από δύο έως και 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Πόσο καιρό κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό

Διαφορές:

Εάν ένα άτομο έχει Covid-19, μπορεί να μεταδώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον ιό σε άλλους απ’ ό,τι εάν έχει γρίπη.

Γρίπη:

  • Τα άτομα με λοίμωξη από τον ιό της γρίπης είναι δυνητικά μεταδοτικά για περίπου μία ημέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Ωστόσο, πιστεύεται πως η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό της γρίπης.
  • Οι ενήλικοι και τα μεγαλύτερα παιδιά με γρίπη φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια των πρώτων 3-4 ημερών της ασθένειας, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικά για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των 3-4 ημερών.

Covid-19:

  • Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό 2-3 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, αλλά η μολυσματικότητα κορυφώνεται μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους.
  • Οι άνθρωποι μπορούν, επίσης, να μεταδώσουν τον ιό που προκαλεί η Covid-19 χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.
  • Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι θεωρούνται μεταδοτικοί για περίπου οκτώ ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους.

Πώς μεταδίδονται η Covid-19 και η γρίπη

Ομοιότητες:

Τόσο η Covid-19 και η γρίπη μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται κοντά ή σε στενή επαφή. Και οι δύο ιοί μεταδίδονται κυρίως με μεγάλα και μικρά σωματίδια που περιέχουν ιό και αποβάλλονται όταν τα άτομα με την ασθένεια (Covid-19 ή γρίπη) βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή στη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά και ενδεχομένως να εισπνευστούν μέσω της αναπνευστικής οδού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε εσωτερικούς χώρους με κακό εξαερισμό, τα μικρά σωματίδια που περιέχουν ιό μπορεί να μεταδοθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να προκαλέσουν λοιμώξεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεγαλύτερη εξάπλωση γίνεται με την εισπνοή σταγονιδίων, ωστόσο είναι πιθανό ένα άτομο να μολυνθεί αγγίζοντας ένα άλλο άτομο (για παράδειγμα κάνοντας χειραψία με κάποιον που έχει τον ιό στα χέρια του), ή αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει το ιό επάνω του και στη συνέχεια το άτομο αγγίζει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Διαφορές:

Ενώ ο ιός που προκαλεί την Covid-19 και οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται με παρόμοιους τρόπους, ο κορωνοϊός είναι πιο μεταδοτικός από τον ιό της γρίπης. Επιπροσθέτως, έχει παρατηρηθεί ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και εύκολα σε πολλούς ανθρώπους και να οδηγήσει σε συνεχή εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων, καθώς ο χρόνος προχωράει.

Επίσης, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από ανθρώπους πριν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα, είτε από ανθρώπους με πολύ ήπια συμπτώματα είτε ακόμη και από ανθρώπους που δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα (ασυμπτωματικοί).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άνθρωποι με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας

Ομοιότητες:

Και η Covid-19 και η γρίπη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας είναι τα εξής:

  • Ηλικιωμένοι άνθρωποι
  • Άνθρωποι με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και υποκείμενα νοσήματα (συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των παιδιών)
  • Έγκυοι

Διαφορές:

Συνολικά, η Covid-19 φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια σε ορισμένα άτομα. Ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία, ακόμη και σε θάνατο υγιή άτομα.

Ορισμένοι άνθρωποι που είχαν τον ιό της Covid-19 μπορεί να αναπτύξουν post Covid συμπτώματα ή πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

Οι επιπλοκές που μπορούν να προκαλέσουν η Covid-19 και η γρίπη

Τόσο η Covid-19 όσο και η γρίπη μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως:

  • Πνευμονία
  • Αναπνευστική ανεπάρκεια
  • Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (υγρό στους πνεύμονες)
  • Σήψη (απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από την ακραία αντίδραση του οργανισμού σε μια λοίμωξη)
  • Καρδιακή βλάβη (για παράδειγμα, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια)
  • Ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων (αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, σοκ)
  • Επιδείνωση χρόνιων παθήσεων (που αφορούν τους πνεύμονες, την καρδιά ή το νευρικό σύστημα ή τον διαβήτη)
  • Φλεγμονή της καρδιάς, του εγκεφάλου ή των μυϊκών ιστών
  • Δευτερογενείς λοιμώξεις (βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με γρίπη ή Covid-19)

Διαφορές:

Γρίπη

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από γρίπη αναρρώνουν μόνοι τους σε λίγες ημέρες έως δύο εβδομάδες, αλλά ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές, που απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Οι δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις είναι πιο συχνές με τη γρίπη παρά με την Covid-19. Επιπροσθέτως, η διάρροια είναι πιο συχνή στα μικρά παιδιά με γρίπη απ’ ό,τι στους ενήλικες με γρίπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Covid-19

Οι πρόσθετες επιπλοκές που σχετίζονται με την Covid-19 μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Θρόμβους αίματος στις φλέβες και στις αρτηρίες των πνευμόνων, της καρδιάς, των ποδιών ή του εγκεφάλου.
  • Πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) και στους ενήλικες (MIS-A).

Παράλληλα, οποιοσδήποτε έχει προσληφθεί με κορωνοϊό, ακόμη και αν η ασθένειά του ήταν ήπια ή ήταν ασυμπτωματικός, μπορεί να εμφανίσει post Covid σύνδρομο. Το σύνδρομο post Covid είναι ένα φάσμα συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μετά την πρώτη μόλυνση με τον ιό που προκαλεί την Covid-19. Τα post Covid συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Εγκεκριμένες θεραπείες

Ομοιότητες:

Τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών ή που έχουν νοσηλευτεί για Covid-19 ή γρίπη θα πρέπει να λαμβάνουν τις συνιστώμενες θεραπείες και υποστηρικτική ιατρική φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών.

Διαφορές:

Γρίπη

Τα συνταγογραφούμενα αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης έχουν εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία της γρίπης. Αυτά τα αντιιικά φάρμακα προορίζονται μόνο για τη θεραπεία της γρίπης και όχι για την Covid-19.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα άτομα που νοσηλεύονται με γρίπη ή που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και έχουν συμπτώματα γρίπης συνιστάται να υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιιικά φάρμακα το συντομότερο δυνατόν μετά την έναρξη της ασθένειας.

Covid-19

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) έχουν αναπτύξει οδηγίες για τη θεραπεία της Covid-19, οι οποίες επικαιροποιούνται τακτικά, καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές κατά του κορωνοϊού.

Αυτή περιλαμβάνει αντιιική θεραπεία για μη νοσηλευόμενα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 και αντιιική θεραπεία για άτομα που νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα Covid-19.

Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη με κορωνοϊό θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία εντός ημερών από την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων τους.

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό σε Covid-19 και γρίπη

Ομοιότητες:

Τα εμβόλια για την Covid-19 και τη γρίπη έχουν εγκριθεί ή έχουν εξουσιοδοτηθεί για επείγουσα χρήση (EUA) από τον FDA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαφορές:

Γρίπη

Υπάρχουν πολλαπλά εγκεκριμένα από τον FDA εμβόλια γρίπης που παράγονται ετησίως, για την προστασία από τους τέσσερις ιούς της γρίπης, που οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα κυκλοφορούν κάθε χρόνο.

Covid-19

Πολλαπλά εμβόλια κατά της Covid-19 έχουν εγκριθεί ή έχουν εξουσιοδοτηθεί για χρήση στις ΗΠΑ για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού περιλαμβάνει περισσότερες δόσεις από αυτόν της γρίπης, ο οποίος είναι εποχικός.


Πηγή