Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η υδροκορτιζόνη αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης και επιταχύνει την ανάρρωση σοβαρών περιπτώσεων κορονοϊού

Ποιοι ασθενείς με κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο να διασωληνωθούν και ποιοι να πεθάνουν

Ανάλογα με το ιικό φορτίο του κορονοϊού SARS-CoV-2, που ανιχνεύεται στο σώμα ασθενούς με Covid-19, ο οποίος εισάγεται σε ένα νοσοκομείο με πνευμονία, οι γιατροί μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο να χρειαστεί διασωλήνωση ή να πεθάνει, όπως δείχνει νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα της διασποράς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρα Ιωάννη Ζαχαριουδάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του ιατρικού κέντρου NYU Langone Health, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό «Annals of the American Thoracic Society», μελέτησαν 314 ασθενείς με Covid-19, με μέση ηλικία 64 ετών, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ιικό φορτίο του καθενός.

Διαπιστώθηκε, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, ότι η ομάδα με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο κορονοϊού είχε κατά μέσο όρο 59% μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει πολύ σοβαρά ή να πεθάνει, σε σχέση με την ομάδα που είχε το χαμηλότερο ιικό φορτίο. Ο κίνδυνος διασωλήνωσης ή θανάτου μπορεί να είναι διπλάσιος για μερικούς ασθενείς με υψηλό ιικό φορτίο.

Επίσης, βρέθηκε ότι όσοι ασθενείς έχουν σύντομη διάρκεια συμπτωμάτων (έως επτά ημέρες) και υψηλό δείκτη συννοσηρότητας (συνύπαρξη άλλων χρόνιων παθήσεων), καθώς και όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, είναι πιθανότερο να έχουν υψηλό ιικό φορτίο κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.


Πηγή