Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πότε η κατανάλωση κρέατος έχει προστατευτική επίδραση

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες μη κατεργασμένου κόκκινου κρέατος στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι επιστήμονες από το Curtin University και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας εξέτασαν στοιχεία για 840 Aυστραλούς προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ μεσογειακής διατροφής που περιέχει μη κατεργασμένο κόκκινο κρέας και μειωμένου κινδύνου για πρώτο επεισόδιο απομυελίνωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος, προπομπού της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας (65 g) μη κατεργασμένου κόκκινου κρέατος, στο πλαίσιο της γνωστής για τα ευεργετικά της οφέλη μεσογειακής διατροφής, μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμη σε όσους έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η Δρ. Lucinda Black από το το Curtin University, δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο αυξάνει παγκοσμίως, υποδεικνύοντας τη συμβολή περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η χαμηλή έκθεση στον ήλιο, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και η κακή διατροφή.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένα προβλήματα υγείας και να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Πολλαπλή σκλήρυνση: Γιατί πρέπει να αποφεύγεται η ζάχαρη

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποιες είναι οι τροφές που σας προστατεύουν

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα συμπτώματα που «προειδοποιούν» έως και 5 χρόνια πριν


Πηγή