Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου

Η πολλαπλή σκλήρυνση, γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νόσος, που προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται στην μυελίνη.

Ημυελίνη είναι η ουσία που περιβάλλει τους νευρικούς άξονες και λειτουργεί σαν «μόνωση», επιτρέποντας την ταχεία μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων, η οποία όταν καταστρέφεται, διαταράσσεται η ομαλή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των υπόλοιπων οργάνων και συστημάτων του σώματος.

Μια νέα πρόσφατη επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Όσλο της Νορβηγίας, επισημαίνει ότι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση κινδυνεύουν να εμφανίσουν ορισμένους τύπους καρκίνου του νευρικού και του ουροποιητικού συστήματος, κατά 12%.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Δρ. Νίνα Γκρίτεν, του Πανεπιστημίου Χάουλαντ στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 55.000 άτομα στη Νορβηγία, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ 1930 και 1979.

Περίπου 7.000 ήταν πάσχοντες πολλαπλής σκλήρυνσης και περίπου 9.000 ήταν αδέλφια ασθενών που δεν είχαν νοσήσει οι ίδιοι. Η μελέτη συμπεριελάμβανε στοιχεία και για 38.000 άτομα, οι οποίοι ούτε είχαν νοσήσει ούτε ήταν συγγενείς ασθενών.

Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είχαν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορους τύπους καρκίνου του πνεύμονα.

Η μελέτη εγείρει προβληματισμό και για τους συγγενείς των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση. Όπως αποδεικνύεται και από έρευνες δεκαετιών, τα αδέλφια ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, που δεν νοσούν, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας κατά 80%, λόγω γονιδίων και περιβαλλοντικών συνθηκών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο αυξημένος κίνδυνος ορισμένων τύπων καρκίνου σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, όπως είναι ο καρκίνος του ουροποιητικού, του αναπνευστικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος, ίσως να οφείλεται στο ότι ορισμένες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζουν το ανοσοποιητικό ή και στο ότι οι συμμετέχοντες ήταν δεινοί καπνιστές .

Ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης Μπρους Μπέμπο, αναφέρει: «Η παρούσα έρευνα, εφιστά μεν την προσοχή στην σχέση μεταξύ πολλαπλής σκλήρυνσης και καρκίνου, ο κίνδυνος, ωστόσο, φαίνεται να είναι περιορισμένος».

Ο Μπέμπο επισημαίνει ότι η μελέτη θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ως προς το θέμα της πολλαπλής σκλήρυνσης και θα κάνει τους πολίτες να μην αμελούν τις απεικονιστικές τους εξετάσεις και να περιορίσουν τις επιβλαβείς για την υγεία συνήθειες.

sklirinsi2

«Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι σημαντικός για την πολλαπλή σκλήρυνση, τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη», δήλωσε ο Μπέμπο, ενώ ο Λισάκ είπε ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει πολλαπλά οφέλη. «Τώρα γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας για την γρήγορη εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης».

Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο Δρ. Ρόμπερτ Λίσακ, νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Ντιτρόιτ, ο οποίος αναφέρει ότι τα συμπεράσματα χρήζουν περαιτέρω ιατρικής έρευνας, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η παρούσα μελέτη δείχνει μόνο μια σχέση μεταξύ καρκίνου και πολλαπλής σκλήρυνσης και δεν αποδεικνύεται ότι συνδέονται αποκλειστικά.

Πηγή: Health Day

Διαβάστε επίσης:

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πότε η κατανάλωση κρέατος έχει προστατευτική επίδραση

Καρκίνος πνευμόνων: Ασυνήθιστα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε (φωτο)

Πολλαπλή σκλήρυνση: Ο κίνδυνος από τα περιττά κιλά στην εφηβεία


Πηγή