Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

ΠΟΥ: Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει εμβόλιο για τoν κορονοϊό

Δεν είναι βέβαιο ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του νέου κορονοϊού, όμως θα μπορούσε να χρειαστεί ένας χρόνος προτού κάποιο εμβόλιο εφευρεθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μιλώντας μέσω βιντεδιάσκεψης σε βουλευτές της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι εάν ένα τέτοιο εμβόλιο γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να αποτελέσει δημόσιο αγαθό που θα είναι διαθέσιμο σε όλους.

«Θα ήταν πολύ δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο», τόνισε ο Τέντρος.

«Δεν είχαμε ποτέ εμβόλιο για έναν κορονοϊό. Επομένως, αυτό θα είναι, όταν ανακαλυφθεί—ελπίζουμε ότι θα ανακαλυφθεί, θα είναι το πρώτο», υπογράμμισε ο Τέντρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ έχει περισσότερους από 100 υποψηφίους για ένα εμβόλιο, ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο, η εκτίμησή (μας) είναι ότι ενδεχομένως θα έχουμε ένα εμβόλιο μέσα σε ένα έτος. Εάν (οι προσπάθειες) επιταχυνθούν, θα μπορούσε αυτό να γίνει σε λιγότερο χρόνο, κατά έναν-δύο μήνες. Αυτό λένε οι επιστήμονες».


Πηγή