Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Αρχίζουν δοκιμές θεραπείας κορονοϊού με πλάσμα αίματος - Ιαπωνική εταιρεία ξεκινά με τον πρώτο ασθενή

«Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για το τεστ της Roche που μετρά αντισώματα κατά του SARS-CoV-2

Το τεστ του εργαστηρίου Roche που επιτρέπει να υπολογίζεται το επίπεδο των αντισωμάτων που φέρουν άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 ενέκριναν οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος.

Το ορολογικό αυτό τεστ, που ονομάζεται Elecsys Anti-SARS-CoV-2, εγκρίθηκε στο πλαίσιο επείγουσας διαδικασίας χορήγησης άδειας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, διευκρινίζει η Roche σε ανακοίνωσή της.

Η εξέταση αυτή, που γίνεται σε δείγμα αίματος, έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται από τον Σεπτέμβριο στις χώρες που αποδέχονται τη σήμανση για τη συμμόρφωση προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα (CE), όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Το τεστ αυτό επιτρέπει τον υπολογισμό των αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης ακίδας (πρωτεΐνη S) του SARS-CoV-2 , η οποία επιτρέπει στον νέο κορονοϊό να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Πολλά εμβόλια που μελετώνται αυτήν την περίοδο επιδιώκουν να προκαλέσουν μια αντίδραση σε επίπεδο αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης αυτής, υπενθυμίζει ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι το τεστ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί η ανοσολογική απόκριση ασθενών και να παρακολουθηθεί η εξέλιξή της με την πάροδο του χρόνου.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τις δωρεές πλάσματος, που αποτελούν αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο των επιλογών για μια θεραπεία κατά του νέου κορονοϊού και είναι ακόμη πολύ περιορισμένες.

Το τεστ αυτό γίνεται σε μηχανές αναλύσεων του ελβετικού ομίλου, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε πολλά νοσοκομεία και εργαστήρια αναλύσεων. Αυτές επιτρέπουν την εξασφάλιση ενός αποτελέσματος για το τεστ αυτό σε περίπου 18 λεπτά, διευκρίνισε η Roche.

(φωτογραφία αρχείου)


Πηγή