Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Προδιαβήτης: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και θανάτου η αντιμετώπισή του

Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να αντιστρέψουν τον προδιαβήτη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Στον προδιαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά χαμηλότερα από το όριο για τη διάγνωση του διαβήτη. Τα άτομα αυτά διατρέχουν ωστόσο αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτες.

Ο προδιαβήτης μπορεί να αντιστραφεί και μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν αυτό επιτυγχάνεται, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα από 2016, το ένα τρίτο των ενηλίκων στις των ΗΠΑ είχε προδιαβήτη. Το ποσοστό επιπολασμού είναι ελαφρώς υψηλότερο σε περιοχές της Κίνας, όπου ερευνητές από το νοσοκομείο  Tangshan People στη βόρεια επαρχία Hebei πραγματοποίησαν τη νέα έρευνα.

Εξέτασαν 14.231 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άνδρες που συμμετείχαν σε μακροχρόνια μελέτη. Το σάκχαρο στο αίμα τους μετρήθηκε το 2006 και ξανά το 2008 και παρακολουθήθηκαν έως το 2017.

Μεταξύ 2006 και 2008, περίπου το 45% των συμμετεχόντων αντέστρεψε τον προδιαβήτη και επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου. Περίπου το 42% παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ το 13% των περιπτώσεων ανέπτυξαν διαβήτη.

Μετά από παρακολούθηση σχεδόν εννέα ετών και αφού έλαβαν υπόψιν παράγοντες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος και η αρτηριακή πίεση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είχαν 38% χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και 28% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου από εκείνους που το σάκχαρό τους εξελίχθηκε σε διαβήτη. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που προκαλείται από θρόμβο, είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ήταν 18% χαμηλότερος από αυτούς που εμφάνισαν διαβήτη.

Είναι η πρώτη φορά που η αναστροφή του προδιαβήτη συσχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ανεβασμένο σάκχαρο & υπνική άπνοια: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός για την καρδιά – Τι να κάνετε

Προδιαβήτης: Το μπαχαρικό που προλαμβάνει την εξέλιξή του σε διαβήτη

Προδιαβήτης: Τι να αποφεύγετε για να μην εξελιχθεί σε διαβήτη (εικόνες)


Πηγή