Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Προεκλαμψία: Το στοιχείο στη διατροφή της εγκύου που μειώνει τον κίνδυνο

Η προεκλαμψία εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως και είναι απόρροια της υψηλής αρτηριακής πίεσης της μητέρας.

Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η παχυσαρκία, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, ενώ μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins υποστηρίζουν ότι το μαγγάνιο μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο στην εγκυμοσύνη και η ενίσχυση των επιπέδων του στον οργανισμό των γυναικών πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας.

Είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την προεκλαμψία με τα χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στα πρώιμα στάδια της κύησης, πολύ πριν εκδηλωθεί η επικίνδυνη επιπλοκή.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 1.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Boston Birth Cohort και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του μαγγανίου στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μετρήθηκαν αμέσως μετά τον τοκετό, έτειναν να είναι χαμηλότερα στις γυναίκες που είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία.

Ανέλυσαν επίσης στοιχεία από τη μελέτη Project Viva (1999-2002) που εστίαζε στη σχέση επιπέδων μαγγανίου στο αίμα τον πρώτο τρίμηνο της κύησης και της προεκλαμψίας. Από τις 1.312 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος, οι 48 (3,7%) είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία.

Διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης σχετίζονταν με μικρότερο κίνδυνο προεκλαμψίας σε επόμενο στάδιο της κύησης.

Το μαγγάνιο εμπεριέχεται σε πολλές τροφές, όπως τα μύδια, το καστανό ρύζι, οι γλυκοπατάτες, το κουκουνάρι και το σπανάκι.

Παλαιότερα επιδημιολογικά δεδομένα είχαν δείξει ότι οι γυναίκες με προεκλαμψία τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν εκδηλώσει προεκλαμψία στην κύηση.

«Τα ευρήματά μας σχετίζονται με παλαιότερα στοιχεία και δεδομένου ότι η προεκλαμψία εμφανίζει αυξητική τάση χρειαζόμαστε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψής της», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Tiange Liu, αναλυτής δεδομένων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Epidemiology.

Διαβάστε επίσης:

Προεκλαμψία: Τα στοιχεία στο αίμα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Υπέρταση κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μετά τη γέννα

Προεκλαμψία: Ο θανάσιμος κίνδυνος για τις γυναίκες δεκαετίες μετά την εγκυμοσύνη


Πηγή