Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Πρωτοποριακό webinar για τα αναπνευστικά νοσήματα

Στόχος του webinar η ενημέρωση των γιατρών ως προς τη διαχείριση του αναπνευστικού ασθενούς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (XAΠ) ή Άσθμα.

Κεντρικός Ομιλητής του webinar ήταν ο κ. Ελευθέριος Βρουβάκης, Ιδιώτης Πνευμονολόγος και Δ/ντης του Πνευμονολογικού Τμήματος «Παναγία Οδηγήτρια» στον Πειραιά Αττικής, ο οποίος ενημέρωσε  τους τοπικούς Επαγγελματίες Υγείας σχετικά με τα νεότερα δεδομένα γύρω από τα αποφρακτικά νοσήματα, με στόχο να διευκολυνθεί η ορθή διάγνωση και διαχείριση των ασθενών με ΧΑΠ ή Άσθμα.

Παράλληλα, ο κ. Βρουβάκης, μέσω του εν λόγω webinar, το οποίο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της GSK, είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους επαγγελματίες υγείας των νησιών, απαντώντας σε ερωτήματα και προβληματισμούς, ενώ συζητήθηκαν δεδομένα πρόσφατων μελετών, πιθανές εφαρμογές νεότερων θεραπειών και πρακτικά ζητήματα με γνώμονα πάντα την καλύτερη δυνατή φροντίδα του αναπνευστικού ασθενούς.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικτυακής του ομιλίας, ο κ. Βρουβάκης αναφέρθηκε στη σημασία υλοποίησης τέτοιων πρωτοβουλιών και στις θεραπευτικές επιλογές που εδραιώνουν τα νεότερα δεδομένα για τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτικά νοσήματα:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας να ενημερώνονται διαρκώς για ό,τι νεότερο σχετικά με τη διαχείριση χρόνιων- και όχι μόνο- νοσημάτων. Ειδικότερα, οι συνάδελφοι σε αποκρυσμένες περιοχές όπως τα νησιά μας, ενδεχομένως να έχουν λιγότερες ευκαιρίες για τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Για νοσήματα όπως η ΧΑΠ και το Άσθμα είναι ουσιώδες να υπάρχει όχι μόνο ενημέρωση και εκπαίδευση, αλλά και πρόσβαση στον ειδικό.  Υπό την έννοια αυτή,  η διαδικτυακή συνάντηση εξυπηρέτησε και τους δύο αυτούς σκοπούς: Αφενός μεν είχαμε την ευκαιρία να μικρύνουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν και να ξεκινήσουμε να χτίζουμε δίκτυα που είναι απαραίτητα για τη συνολικά καλύτερη διαχείριση των ασθενών μας. Αφετέρου, συμμετείχαμε σε μια διαδραστική κουβέντα πάνω σε θέματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα ιατρεία μας.

Συγκεκριμένα, επικεντρωθήκαμε στο πως μπορούμε να διαχειριστούμε αλλά πρωτίστως να προλάβουμε τις παροξύνσεις της ΧΑΠ και πως νέες θεραπείες έρχονται να γίνουν αποτελεσματικότερα όπλα στη φαρέτρα μας. Στο δεύτερο μισό της συζήτησής μας αναφερθήκαμε στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς με Άσθμα να ελέγξουν τη νόσο τους με απλό τρόπο και ει δυνατόν μία μόνο εισπνοή την ημέρα.

Τέλος, μιλήσαμε για την αναγνώριση των ασθενών με Σοβαρό Άσθμα μέσω του ιστορικού τους, της κλινικής αξιολόγησης και μιας απλής γενικής εξέτασης αίματος. Οι ασθενείς αυτοί πιθανώς να  χρίζουν θεραπείας με βιολογικό παράγοντα και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η σύνδεση των συναδέλφων της περιφέρειας με ειδικούς ιατρούς. Αυτή είναι μια θεραπευτική παρέμβαση με την οποία μπορούμε πραγματικά να συμβάλουμε στο να αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο η κλινική εικόνα και η καθημερινότητά τους».

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μήλου κ. Αποστολόπουλος ανέφερε σχετικά: «Αυτές οι ενέργειες έχουν μεγάλη αξία για τα απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας όπως το δικό μας. Βοηθούν τη συνεχιζόμενη επιστημονική κατάρτιση των ιατρών μας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους κατοίκους».

Σε δήλωση της, η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Τήνου, Κα. Μπαλταρέτσου, επισήμανε: «Στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης  του ιατρικού προσωπικού του Κ.Υ. Τήνου (ειδικευμένοι και Αγροτικοί γιατροί) σήμερα 20/6 διοργανώθηκε ένα εξ αποστάσεως σεμινάριο  το οποίο αφορούσε τη διαχείριση των αναπνευστικών ασθενών. Η επιμόρφωση αυτή είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι το Κ.Υ. Τήνου είναι ο μοναδικός φορέας δημόσιας υγείας του νησιού και καλείται να αντιμετωπίσει όλα τα επείγοντα περιστατικά».

Τέλος, σχετική τοποθέτηση υπήρξε και από τον Διευθυντή του παθολογικού τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, κ. Σαχ, ο οποίος δήλωσε: «Η εκδήλωση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοποριακή και ιδιαίτερα σημαντική για το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου μας. Η ενημέρωση σε θέματα διαχείρισης αναπνευστικών ασθενών, ιδιαιτέρως τη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού, είναι ύψιστης σημασίας, ενώ ιδιαίτερη αξία θα είχε η επανάληψη της εκδήλωσης μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου».

localStorage.clear();


Πηγή