Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κορονοϊός: Οι τέσσερις πιο υποσχόμενες θεραπείες

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στο newsbeast.gr: Μόνο με συνταγή γιατρού το εμβόλιο της γρίπης

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή γιατρού και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χειρόγραφη θα διατίθεται στους πολίτες της χώρας μας φέτος το εμβόλιο της γρίπης. Για να το παραλάβουν από τον φαρμακοποιό θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τη συνταγή στην οποία θα αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υποβληθούν στο εμβόλιο. Καθώς η ζήτηση ειδικά τη φετινή χρονιά είναι μεγάλη το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προβεί σε ιχνηλάτηση όσων θα κάνουν το αντιγρηπικό εμβόλιο και να γνωρίζει για ποιον λόγο ο γιατρός έκρινε πως πρέπει να υποβληθούν σε αυτό.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Όπως εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος «στην Ελλάδα θα φτάσουν περίπου 4 εκατομμύρια εμβόλια. H συνταγογράφηση του εμβολίου της γρίπης θα πραγματοποιηθεί τέλος Σεπτεμβρίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεσή του. Η συνταγογράφηση δεν είναι κάτι νέο. Και τα προηγούμενα χρόνια τα εμβόλια συνταγογραφούνταν απλά φέτος ήρθε νέα ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας».

«Θα το κάνει μόνο όποιος έχει συνταγή. Δεν θα μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος που δεν έχει ηλεκτρονική συνταγή όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Υγείας που εστάλη την Πέμπτη (24/9) στα φαρμακεία όλης της χώρας. Στη σχετική απόφαση επισημαίνεται πως χειρόγραφη συνταγή θα γίνεται δεκτή μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις» συμπληρώνει.

«Στα φαρμακεία έχουν ήδη γίνει λίστες. Φέτος θα έχουμε 1 εκατ. παραπάνω αντιγριπικά εμβόλια στη χώρα καθώς πέρυσι είχαμε 3 εκατομμύρια. Εμείς έχουμε ήδη κάνει την παραγγελία μας από τον Μάρτιο χωρίς να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Σαφώς και θα υπάρξουν αντιδράσεις από όσους δεν θα μπορέσουν ή δεν θα προλάβουν να το κάνουν» αναφέρει ο Κ. Λουράντος.

«Στο εμβόλιο θα υποβληθούν μόνο υγιείς και αυτό θα αποδεικνύεται από τη στιγμή που έχουν λάβει τη συνταγή. Δεν μπορούν να λάβουν συνταγή όσοι είναι άρρωστοι» εξηγεί ο Κ. Λουράντος.

«Πρέπει να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι άνω των 65 ετών και όσοι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως χρόνια πνευμονοπάθεια, καρκίνο ή κάποιο αυτοάνοσο. Επίσης όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους και κυρίως υγειονομικούς χώρους» προσθέτει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Το έγγραφο που εστάλη στα φαρμακεία για τη συνταγογράφηση του εμβολίου:


Πηγή