Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Πρόληψη εγκεφαλικού: 5 αλλαγές στη διατροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Συνήθως αρχίζουν ξαφνικά και εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται, καθώς και από την έκταση της βλάβης.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

– Η αιφνίδια, μονόπλευρη αδυναμία του προσώπου, δηλαδή η μία πλευρά του προσώπου κρεμά ή δεν κινείται.

– Αδυναμία στο χέρι ή/και το πόδι. Το άτομο δεν μπορεί να σηκώσει και τα δύο χέρια του.

– Δυσκολία στην όραση ή θολή όραση. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

– Δυσκολία στην ομιλία ή/και σύγχυση.

– Ζαλάδα ή απώλεια ισορροπίας.

– Πόνος στο σώμα και πονοκέφαλος.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού είναι να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να ασκείστε τακτικά και να αποφεύγετε το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Αν θέλετε να επανεξετάσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, λάβετε υπόψιν τα εξής:

– Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν το ένα τρίτο της ημερήσιας συνολικής ποσότητας τροφής. Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα.

– Οι αμυλούχες τροφές πρέπει να αποτελούν επίσης το ένα τρίτο της καθημερινής διατροφής. Προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά στο πρωινό.

– Στοχεύστε στην καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης. Υγιεινές πηγές πρωτεΐνης είναι τα ψάρια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το άπαχο κρέας και εναλλακτικές κρέατος όπως το tofu.

– Μειώστε τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα τυριά, τα λιπαρά κρέατα, τα αλλαντικά και τα στέρεα λιπαρά, δηλαδή βούτυρα και μαργαρίνες.

– Περιορίστε τη συνολική πρόσληψη αλατιού σε ένα κουταλάκι του γλυκού ή 6g την ημέρα.

Τα συμπτώματα ενός μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τα ίδια με τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού, αλλά τείνουν να διαρκούν μόνο λίγα λεπτά ή ώρες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα, καθώς ένα μίνι εγκεφαλικό μπορεί να δείχνει ότι κινδυνεύετε από κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο στο άμεσο μέλλον.

Όσοι κάνουν υπερκατανάλωση αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, μελέτες έχουν δείξει ωστόσο ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Η ποσότητα αυτή είναι περίπου ένα ποτό την ημέρα, σύμφωνα με τη Natalia Rost, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στην ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα αυτιά! (εικόνες)

Φυλλικό οξύ: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Δείτε πόσο θα μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού & θανάτου αν τρώτε ένα αυγό τη μέρα!


Πηγή