Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου

Οι γυναίκες που μπαίνουν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης πριν την ηλικία των 50 ετών, έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland με επικεφαλής την καθηγήτρια Gita Mishra, αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η πρόωρη εμμηνόπαυση θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο μοιραίου καρδιακού επεισοδίου όπως η στηθάγχη, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε περίπου 300.000 γυναίκες που συμμετείχαν σε 15 έρευνες παγκοσμίως.

Γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 ετών, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν μη θανατηφόρο καρδιαγγειακό συμβάν πριν την ηλικία των 60, συγκριτικά με όσες μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 50 ή 51 ετών.

Γυναίκες 40 έως 44 ετών που μπήκαν στην εμμηνόπαυση, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακό συμβάν.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ πρόωρης εμμηνόπαυσης και μοιραίων καρδιαγγειακών γεγονότων.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι μέχρι τώρα η σχέση με μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάντα δεν ήταν σαφής.

Πρόσθεσε ότι το κάπνισμα, τα επιπλέον κιλά και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μπορούν να ενισχύσουν τη σχέση πρόωρης εμμηνόπαυσης και κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την αξία της έγκαιρης κλινικής διάγνωσης, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για την καρδιαγγειακή υγεία στα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό πέντυπο The Lancet Public Health.

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Για ποια μορφή καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο

Πρόωρη εμμηνόπαυση: 10 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η ηλικία της πρώτης περιόδου και της εμμηνόπαυσης καθοριστική για την υγεία της γυναικείας καρδιάς


Πηγή