Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πτώσεις ηλικιωμένων: Πέντε μέτρα πρόληψης που μπορούν να τις μειώσουν κατά 25%

Σχεδόν το ένα τρίτο των ηλικιωμένων πέφτουν κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από αυτούς μέσα στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί κατά 25%.

Η λήψη πέντε μέτρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων κατά 26%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα μέτρα αυτά είναι: αποσυμφόρηση / τακτοποίηση, μείωση των εμποδίων, βελτίωση του φωτισμού, χειρολαβές και αντιολισθητικές λωρίδες στις σκάλες.

«Οι πτώσεις είναι πολύ συχνές στους ηλικιωμένους και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο, αλλά μπορούν να αποφευχθούν. Σε αυτήν την ανασκόπηση, θέλαμε να εξετάσουμε ποια μέτρα θα μπορούσαν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση των πτώσεων μεταξύ των ηλικιωμένων που ζουν στο σπίτι», είπε η συγγραφέας Lindy Clemson, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ της Αυστραλίας.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από πτώσεις, όπως αυτοί που νοσηλεύτηκαν πρόσφατα για πτώση ή όσοι χρειάζονται υποστήριξη για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το ντύσιμο, θα ωφεληθούν περισσότερο από το ξεσκαρτάρισμα περιττών αντικειμένων και την τακτοποίηση του χώρου που ζουν.

Άλλα μέτρα, όπως τα σωστά γυαλιά όρασης ή τα ειδικά υποδήματα, δεν έκαναν διαφορά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 22 μελέτες που περιελάμβαναν δεδομένα για πάνω από 8.400 ηλικιωμένους που ζούσαν στο σπίτι.

Η λήψη μέτρων για τη μείωση των πτώσεων γύρω από το σπίτι, μείωσε τις πτώσεις κατά 38% σε άτομα που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν 1.000 άτομα που είχαν πέσει, είχαν λάβει αυτά τα μέτρα για ένα χρόνο, αντί για 1.847 πτώσεις θα σημειώνονταν 1.145.

«Μία πτώση ή η ανάγκη βοήθειας για τις καθημερινές δραστηριότητες, είναι δείκτες υποκείμενων παραγόντων κινδύνου, όπως η αστάθεια στα πόδια, η κακή κρίση ή οι αδύναμοι μύες», είπε ο Clemson. «Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο νέας πτώσης σε ορισμένες περιπτώσεις».

Η υποστήριξη από έναν εργοθεραπευτή είναι μια σημαντική παρέμβαση για πολλούς ανθρώπους που ζουν στο σπίτι.

Οι άνθρωποι τείνουν να μην παρατηρούν την ακαταστασία στο σπίτι τους ή να συνειδητοποιούν ότι το να συνεχίσουν να ανεβαίνουν σκάλες, συνεπάγεται πιθανό κίνδυνο πτώσης εάν η κινητικότητα ή η ισορροπία τους μειωθεί, σημείωσε.

«Η πρόληψη των πτώσεων είναι ένας πραγματικά σημαντικός τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς και ανεξάρτητοι καθώς μεγαλώνουν και η ανασκόπησή μας υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα», είπε η Clemson.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cochrane Database of Systematic Reviews.


Πηγή